Mjesečne karte od 9 eura veliki hit: Milijuni umjesto auta biraju javni prijevoz

Svijet 02. lip 202208:25
Deutsche Bahn, željeznica, željeznička pruga, vlak
Pixabay / ilustracija

Njemačka je odlučila stimulirati javni prijevoz i za sve jedinice lokalnog i regionalnog prijevoza ponudila je kartu od 9 eura mjesečno.

Ideja je da se skupo gorivo za automobile pokuša zaobići jeftinim javnim prijevozom. Kakvi su rezultati? Jednom riječju – fantastični. Samo je Deutsche Bahn (Njemačke željeznice) prodao 2,7 milijuna karata od 9 eura za lokalni prijevoz, a pretpostavlja se da je ukupno prodano oko sedam milijuna karata (u Njemačkoj živi 81.77 milijuna stanovnika).

Očekuju se i gužve na peronima autobusnih i željezničkih kolodvora koje bi mogle uzrokovati kašnjenja u lokalnom prijevozu.

VEZANE VIJESTI

U međuvremenu, njemački ministar prometa Tarek Al-Wazir u Hesseu je pozvao ljude da se u sljedeća tri mjeseca prebace na autobuse i vlakove s kartom od 9 eura. Iskoristite ponudu jer će ona postaviti smjer budućeg planiranja prometa, rekao je ministar u ponedjeljak u Wiesbadenu.

Karte su aktivne od 1. lipnja i ova akcija vrijedi tri mjeseca. Dakle, za 27 eura vozi se koliko možeš. Ako se karta, na primjer, kupi u Hamburgu, možete je koristiti u Berlinu ili bilo kojem drugom njemačkom gradu, a vrijedit će čak i u nekim međugradskim vlakovima DB-a, piše Revija HAK-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.