Moskva zatrpana pod rekordnim snijegom, u Sibiru se temperature spuštaju i ispod minus 50

Svijet 04. pro 202308:08 0 komentara
REUTERS/Maxim Shemetov

Temperature u dijelovima Sibira pale su na minus 50 stupnjeva Celzijevih, dok su mećave prekrile Moskvu s rekordnim snježnim oborinama, a mnogi letovi kasne ili su odgođeni.

U Republici Jakutiji (Saha), koja se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Sibira i u kojoj se nalazi Jakutsk, jedan od najhladnijih gradova na svijetu, temperature su pale ispod minus 50 stupnjeva Celzijevih, pokazuju meteorološke postaje u regiji.

Zbog neuobičajeno ranog zahlađenja temperature su čak niže od minus 50 stupnjeva Celzijevih u nekoliko područja Jakutije, goleme regije tek malo manje od Indije.

Gotovo cijela Jakutija nalazi se u zoni permafrosta. U glavnom gradu regije Jakutsku koji se nalazi nekih 5000 km istočno od Moskve, temperatura je bila oko minus 44 stupnja do minus 48 stupnjeva Celzijevih.

Temperature od minus 50 stupnjeva Celzijevih postale su rjeđe posljednjih godina zbog klimatskih promjena, a permafrost pokazuje sve veće znakove otapanja.

U ruskoj prijestolnici, neke od najvećih snježnih oborina ikada viđenih uzrokovale su kašnjenja u nekim zračnim lukama u ponedjeljak, a piste su prekrivene debelim snijegom.

Najmanje 54 leta su odgođena, a još pet je otkazano u tri najveće zračne luke glavnog grada, izvijestila je novinska agencija RIA.

Predviđa se da će temperature u Moskvi kasnije ovog tjedna pasti na oko minus 18 stupnjeva Celzijevih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!