Najveći uzorak asteroida u povijesti NASA-e stiže na Zemlju, mora napraviti opasan manevar

Svijet 24. ruj 202313:32 0 komentara
Shutterstock/Lukasz Pawel Szczepanski

Putovanju započetom prije sedam godina došao je kraj, a najveći dosad prikupljeni uzorak asteroida i prvi za američku svemirsku agenciju NASA trebao bi u nedjelju, 24. rujna, stići u pustinju u američkoj državi Utah.

Očekuje se da će konačno spuštanje kroz Zemljinu atmosferu biti opasno, no NASA se nada da će završiti blagim spuštanjem oko 9:00 ujutro po lokalnom vremenu (5:00 popodne po srednjoeuropskom vremenu) u vojnoj zoni koja se inače koristi za testiranje projektila.

Nakon polijetanja 2016. godine sonda Osiris-Rex uzela je uzorke kamenja i prašine s asteroida Bennu 2020. godine.

Oko 200 grama preuzete tvari (plus-minus 100 grama) prema NASA-inoj procjeni trebalo bi omogućiti znanstvenicima da bolje razumiju vrste asteroida koji bi mogli ugroziti Zemlju i rasvijetliti sam nastanak Sunčevog sustava, rekao je čelnik Američke svemirske agencije Bill Nelson.

“Povratak uzorka doista je povijesni”, rekla je Amy Simon, NASA-ina znanstvenica, za AFP. “To je najveći uzorak koji smo vratili otkad smo vratili Mjesečevo kamenje iz programa Apollo koji je završio 1972.”, rekla je.

“Opasan manevar”

Rekla je da prije nego što se dođe do dragocjenog tereta treba izvesti “opasan manevar”. Planirano je da sonda Osiris-Rex pusti kapsulu s uzorkom četiri sata prije spuštanja, više od 100.000 kilometara od Zemlje.

Tijekom posljednjih 13 minuta ta će kapsula proći kroz atmosferu u koju će ući brzinom većom od 44.000 kilometara na sat s temperaturom do 2.700 Celzijevih stupnjeva. Pad će biti zaustavljen pomoću dva padobrana, koji su ključni za pravilno raspoređivanje kako bi se spriječilo “tvrdo slijetanje”.

Moglo se odlučiti, i to u zadnji čas, da se kapsula ne pusti ako se pokaže da će zona slijetanja biti promašena. Sonda će tada kružiti oko Sunca prije ponovnog pokušaja 2025. godine. Ali ako isporuka prođe dobro, bit će na putu prema drugom asteroidu.

Kada kapsula padne na tlo, stići će ekipa opremljena rukavicama i maskama koja će utvrditi u kakvom je stanju, zatim će kapsulu staviti u mrežu koju će helikopter podići i prevesti u privremenu hermetičku prostoriju.

Kapsula bi trebala biti što manje izložena pijesku američke pustinje kako bi se spriječila kontaminacija uzorka koja bi mogla ometati daljnje analize.

U ponedjeljak će sonda biti prebačena u svemirski centar Johnson u Houstonu u Teksasu. Tamo će kutija biti otvorena u drugoj hermetičkoj dvorani. Proces će trajati tri dana.

NASA za 11. listopada najavljuje press-konferenciju na kojoj će predstaviti prve rezultate. Većina uzorka bit će sačuvana za proučavanje budućim generacijama. Oko 25 posto će se odmah koristiti za testove, a mali dio podijelit će se s Japanom i Kanadom, koji su partneri.

Japan je NASA-i dao nekoliko zrnaca asteroida Ryugu, od kojih je donio 5,4 grama na zemlju 2020. godine u misiji Hayabusa-2. Japan je 2010. vratio mikroskopsku količinu još jednog asteroida na Zemlju.

Amy Simon istaknula je da je ovaj put uzorak “znatno veći” te da će se moći napraviti puno više analiza.

Asteroidi se sastoje od izvornih materijala Sunčevog sustava od prije 4,5 milijardi godina. Za razliku od Zemlje, ostali su netaknuti.

Oni stoga sadrže tragove o tome kako je Sunčev sustav nastao i evoluirao, rekla je na konferenciji za novinare Melissa Morris, službenica NASA-inog programa Osiris-Rex. “To je povijest našeg podrijetla”, dodao je Morris.

Amy Simon objasnila je da kada su asteroidi i kometi udarili u Zemlju, donijeli su organsku tvar, potencijalno vodu, i pomogli razvoju života na Zemlji.

Znanstvenici smatraju da je asteroid Benu (promjera 500 metara) bogat ugljikom te da sadrži molekule vode zarobljene u mineralima.

Asteroid je također iznenadio znanstvenike, pokazalo se da je njegova površina mnogo manje gusta nego što je predviđeno tijekom prikupljanja uzoraka. Ruka sonde je ušla, pomalo poput bazena s lopticama.

Ispitivanje uzoraka moglo bi se pokazati korisnim za bolje razumijevanje sastava asteroida.

Postoji mali rizik (jedna šansa prema 2700) da bi Bennu mogao udariti Zemlju 2182. godine, a taj udar bi bio katastrofalan. No, prošle godine NASA je uspjela pomaknuti putanju asteroida udarivši u njega.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.