Nekad najbogatiji Rus: Samo će revolucija svrgnuti Putina

Svijet 25. velj 202218:511 komentar
Vladimir Putin
Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Samo će revolucija svrgnuti Vladimira Putina, rekao je u petak Mihail Hodorkovski, nekad najbogatiji čovjek u Rusiji prije no što je pao u nemilost Kremlja, te dodao da očekuje da će Putin nastaviti gušiti prosvjede u Rusiji nakon invazije Ukrajine.

Mihail Hodorkovski, koji je za vrijeme predsjednika Borisa Jeljcina 1990-ih postao jedan od najmoćnijih ruskih oligarha, rekao je da sumnja da ruski narod podržava invaziju.

„U potpunom sam šoku zbog toga što se dogodilo”, rekao je o invaziji videovezom Hodorkovski novinarima. Na trenutke se činilo da je na rubu suza.

Dok je govorio, ruske rakete su padale na ukrajinske gradove, uključujući i glavni grad Kijev, gdje su obitelji smještene u skloništa zbog ruske ofenzive.

Pedesetosmogodišnji Hodorkovski je rekao da Vladimir Putin želi zauzeti Ukrajinu, uništiti njenu obranu i postaviti „marionetsku vladu” u Kijevu.

Dodao je da bi Zapad trebao pomoći Ukrajini tako da naoruža njezino stanovništvo jer će se u protivnom suočiti s dugotrajnom i moguće krvavom okupacijom.

Revolucija

„Smjena Putinovog režima se ne može ostvariti demokratskim mjerama; promjena može doći isključivo revolucijom – ili revolucijom odozgo ili revolucijom odozdo”, rekao je Hodorkovski i dodao da je ona moguća kao rezultat vojnog poraza ili Putinove smrti.

Nazvao je 69-godišnjeg Putina, vođu Rusije od 1999., „diktatorom” koji živi u strogo kontroliranom „informacijskom mjehuru” koji se neprestano mora dokazivati svojim bliskim suradnicima.

Ruski dužnosnici odbacuju takve kritike i ističu Putinove ponovljene izborne pobjede i ankete koje pokazuju da je i dalje popularan. Putin je Hodorkovskog nazvao zločincem.

Hodorkovski je bio osuđen za utaju poreza i prijevaru 2005. na suđenju u Moskvi, za koje je rekao da su potaknuli njegovi neprijatelji koji su htjeli uništiti njegovu naftnu kompaniju Jukos i kazniti ga zbog njegovih političkih ambicija. Optužbe je uvijek poricao.

Jukos je osakaćen masivnim zahtjevima za plaćanje zaostalog poreza, zatim je država rasprodala njegova postrojenja za proizvodnju nafte u Sibiru, a kasnije su ih kupile tvrtke u vlasništvu države.

Putin je Hodorkovskog pomilovao 2013. nakon čega je napustio Rusiju.

Rekao je kako mu se čini da ruski vođa sumnja u odanost nekih od svojih bliskih suradnika. Istaknuo je kako je Putin pred televizijskim kamerama ponizio ravnatelja protuobavještajne službe Sergeja Nariškina 21. veljače.

Upitan hoće li Putin stati na Ukrajini, Hodorkovski je rekao: “Uvjeren sam da ako Putin ostvari svoje ciljeve u Ukrajini, kasnije će htjeti kazniti nekoga drugog”.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar