Njemačka bilježi rekordan broj stanovnika

Svijet 19. sij 202316:08
Izvor: Pixabay

U Njemačkoj je krajem prošle godine živio rekordan broj stanovnika, a nagli porast se povezuje s useljavanjem iz Ukrajine, priopćio je u četvrtak Savezni statistički ured u Wiesbadenu.

„U Njemačkoj je krajem prosinca živjelo 84,3 milijuna stanovnika, što je 1,1 milijuna više nego krajem 2021. i najveći broj zabilježen na kraju neke godine”, priopćio je Savezni statistički ured.

Razlog porasta broja stanovnika, kako je priopćeno, leži u činjenici da je osjetno mnogo više osoba uselilo u Njemačku nego što se iz nje iselilo.

U Njemačku je prošle godine uselilo 1,45 milijuna ljudi više nego što se iselilo, što je najveći migracijski plus unutar jedne godine otkako se od 1959. vode statistike”, stoji u priopćenju.

Porast broja useljenih osoba ne povezuje se samo s velikim priljevom izbjeglica iz Ukrajine, nego općenito s povećanim brojem useljenika.

“Pored pojačanog useljavanja izbjeglica iz Ukrajine bilježi se i pojačano useljavanja osoba drugih nacionalnosti“, kaže se u priopćenju Saveznog ureda za statistiku. Posebno se u drugoj polovini godine povećao broj ilegalnih migranata iz Afganistana, Sirije i Iraka.

Istodobno je nastavljen trend negativnog odnosa broja umrlih i novorođenih.

“Bez useljavanja bi broj stanovnika još od 1972. bio u konstantnom padu”, stoji u priopćenju.

Stručnjaci smatraju da će se Njemačka, bez ciljanog i pojačanog useljavanja, u narednim godinama suočavati s velikim problemima, posebice na tržištu rada.

“U stanovništvu pratimo značajne promjene: generacija tzv. baby-boomera, dakle pripadnika generacije rođenih u pedesetim i šezdesetim godinama, odlazi u mirovinu, što će u narednim godinama predstavljati veliki izazov za blagajne mirovinskog osiguranja, zdravstveni sustav i tržište rada”, komentirao je najnovije statistike Sebastian Kluesner sa Saveznog instituta za istraživanje stanovništva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Komentari

Vaš komentar