Njemačka podiže razinu pripravnosti zbog krize s plinom!

Svijet 23. lip 202211:43 > 14:37
Izvor: Axel Heimken / AFP / Ilustracija

Njemačka je u četvrtak podigla razinu pripravnosti na krizu u opskrbi plinom, poručivši građanima i kompanijama da smanje potrošnju kako bi se osigurale zalihe za zimu i da budu spremni na još više cijene.

Razina pripravnosti na krizu u opskrbi podignuta je zbog prepolovljenih isporuka plina iz Rusije koji stiže plinovodom Sjeverni tok 1 i kontinuirano visoka razina cijena, stoji u priopćenju ministarstva gospodarstva i zaštite okoliša.

Ruski Gazprom objavio je prošlog tjedna da će slati manje plina budući da mu kasni oprema za plinovod koju je poslao na remont u njemački Siemens. Turbina je poslana u Siemensovu tvornicu u Kanadi koja ju je blokirala budući da je Gazpromu uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

VEZANA VIJEST

“Iako to još ne primjećujemo, plinska je kriza već počela. Plin je od sada tijesna roba. Cijene su već sada visoke, a moramo se pripremiti da će nastaviti rasti. To će utjecati na industriju i postati veliki teret za potrošačice i potrošače”, poručuje ministar gospodarstva Robert Habeck.

“Posrijedi je vanjski šok”, dodaje Habeck.

Skladišta plina napunjena su 58 posto, što znači da su zalihe veće nego prošle godine, ali Njemačka neće do prosinca dosegnuti razinu od 90 posto bude li iz Rusije i dalje stizalo 60 posto manje plina, ističu u ministarstvu, pozivajući se na izračune regulatora za energiju.

“Prioritet je sada punjenje skladišta plina”, naglašava ministar Habeck, dodavši da u idućim mjesecima i građani i kompanije moraju smanjiti potrošnju.

Vlada će pak ponovo aktivirati više termoelektrana na ugljen kako bi smanjila potrošnju plina u proizvodnji struje.

VEZANA VIJEST

Najavili su i kreditnu liniju od 15 milijardi eura za punjenje skladišta, uz kreditna jamstva i novi model aukcija plina koji bi trebao potaknuti potrošače u industriji da uz naknadu smanje potrošnju plina obustavom dijela proizvodnje, uz naknadu.

Naknada bi se financirala iz dodataka na cijenu energije, prema prijedlogu energetskog regulatora.

Vlada zasada neće posegnuti za “mehanizmom prilagodbe cijena”, stoji u priopćenju, budući da nije ispunjen uvjet trajno smanjenog uvoza.

Cilj osigurati normalno funkcioniranje tržišta unatoč visokim dodatnim troškovima, poručio je ministar Habeck.

Dužnosnici Kanade i Njemačke razgovarali su pak u međuvremenu o povratu blokirane Gazpromove turbine, o kojem će vjerojatno, po kanadskom ministru prirodnih resursa Jonathana Wilkinsona, na sastanku ovog vikenda razgovarati i skupina G7.

“Siguran sam da će se o njemu razgovarati u najmanju ruku na marginama G7”, istaknuo je Wilkinson. “Ne bih ipak rekao da ćemo naći rješenje prije završetka sastanka”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar