NYT: Zastrašujući izvještaj s podmornice Titan je izmišljen?

Svijet 13. lip 202411:18 2 komentara
Ocean Gate / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

U lipnju prošle godine svijet je šokirala vijest o implozliji privatne podmornice Titan kojom je petero putnika krenulo u obilazak olupine Titanica. Prema medijskim izvješćima, sve se odigralo u djeliću sekunde.

New York Times piše kao je interenetom kružio navodni transkrip komunikacije između podmornice i njenog matičnog broda prema kojemu su putnici bili svjesni što će se dogoditi. Američka vlada osnovala je tim koji istražuje nesreću, a čelnik tima sada kaže kako misli da je sve – izmišljeno.

“Uvjeren sam da je riječ o lažnom prijepisu. Sve je izmišljeno”, kaže umirovljeni kapetan Jason D. Neubauer.

Prema transkriptu koji se tada mogao naći na internetu, putnici su bili svjesni brojnih alarma koji su se u podmornici oglasili i o svemu obavijestili matični brod. Američki istražitelji u međuvremenu su došli u posjed transkripta stvarne komunikacije između podmornice i broda Polar Prince, ali te informacije nisu nikada objavljene.

Neubauer je izjavi kako nisu pronašli nikakve dokaze da su putnici na Titanu bili svjesni toga da će doći do implozije ili onoga što će im se dogoditi. Također je naveo kako je ovo bila jedna od najsloženijih istraga na kojima je radio i da bi zbog, kako kaže, brojnih komplikacija, konačni izvještaj o nesreći mogao biti gotov tek za dvije do tri godine.

Petero putnika koji su izgubili život kada je podmornica implodirala bili su britansko-pakistanski biznismen Shahzada Dawood, njegov sin Suleman, Britanac Hamish Harding, francuski istraživač olupine Titanica Paul-Henri Nargeolet i osnivač OceanGatea Stockton Rush, koji je i upravljao podmornicom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare