Od covida umrla četvrtina u domu za starije u Leipzigu, cjepivo nije stiglo brže

Svijet 18. velj 202115:24 > 15:57 0 komentara
STEFANIE LOOS / AFP

Od 70 štićenika doma za starije u kratkom vremenu od covida-19 umrlo je njih 16 unatoč tome što su ih cijepili već 14. siječnja. Riječ je o jednom od najgorih primjera koronažarišta u Leipzigu u Njemačkoj, ovaj put takvom da ih cjepivo nije stiglo spasiti.

Pod naslovom “Drama u domu u Leipzigu” Leipziger Volkszeitung objašnjava kako je bilo moguće da skoro četvrtina stanovnika doma umre u epidemijskom žarištu koje je počelo 18. siječnja, odnosno četiri dana nakon početka cijepljenja.

Od 46 zaraženih umirovljenika, umrlo ih je 16

List koji je pratio što se događalo sve dok 10. veljače nisu na testovima na koronavirus bili svi u domu negativni, navodi da se u domu zarazilo 46 stanovnika i 21 radnika. Od 46 zaraženih umirovljenika, umrlo ih je 16, a karantena se protegla sve do prije nešto malo više od tjedan dana.

VEZANE VIJESTI

Nije poznato je li virus u dom možda prodro baš koji dan prije početka cijepljenja 14. siječnja ili koji dan poslije. Činjenica je, navodi Leipziger Volkszeitung, a o tome su izvijestile i nadležne službe Grada Leipziga, da su za adekvatnu zaštitu od obolijevanja od covida ili barem za stopostotnu zaštitu od teškog oblika covida i od smrti, neophodna propisana dva cijepljenja.

Što se tiče brzine kojom se nakon cjepiva počinju razvijati antitijela na SARS-CoV-2, N1 je u nekoliko navrata prenosio rezultate istraživanja i objašnjenja stručnjaka kojim tempom se imunitet razvija.

Iz nekoliko različitih izvora tako se navodilo da cjepivo u otprilike prvih tjedan dana nakon cijepljenja još nije stiglo postići planirani imunološki odgovor.

Masovni prosvjed u Leipzigu jesenas

Samo nekoliko dana poslije, kako navodi jedno istraživanje iz Izraela, stanje je već izrazito drugačije i osoba je bitno zaštićenija od koronavirusa.

Također, kad je o Leipzigu riječ, N1 je nedavno prenio rezultate istraživanja po kojem su dva prosvjeda protivnika epidemioloških mjera održanih jesenas, od kojih je prvi bio u Leipzigu, doveli do velikog povećanja oboljelih od covida-19. Riječ je bila o masovnim protestima protivnika protudepidemijskih mjera iz studenog koji su doveli do bitno bržeg širenja virusa SARS-CoV-2.

Zbog tih skupova na kojima se deseci tisuća građana nisu pridržavali epidemioloških mjera, do Božića je od covida-19 oboljelo između 16.000 i 21.000 Nijemaca, utvrdili su zajedničkim istraživanjem Humboldt-Universität zu Berlin i Institut za gospodarska istraživanja ZEW. Više o tom istraživanju čitajte ovdje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.