Posljednji dani bitke za Mariupolj: Zašto je ovaj grad toliko važan Rusima?

Svijet 05. svi 202209:49 > 10:15
Izvor: REUTERS/Alexander Ermochenko

Moguće je da su ovo posljednji dani bitke za Mariupolj. Ovaj strateški važan grad na obali Azovskog mora postao je simbol ukrajinskog otpora ruskoj invaziji. Tjednima je već posljednje uporište ukrajinskih branitelja grada masivna čeličana Azovstal ispod koje se nalazi razgranata mreža tunela i nuklearnih bunkera u kojima su trenutno zaklon našli civili i posljednji ukrajinski borci koji prkose Rusima.

Danima je trajalo bombardiranje, a čini se kako su Rusi sada prešli na ofanzivu svim sredstvima. Osvajanje grada osiguralo bi Rusima kopneni most s poluotokom Krimom. Još važnije, pad Mariupolja oslobodio bi znajačaj broj ruskih trupa koje su sad vezane za ovaj grad u kojemu pokušavaju slomiti otpor šačice branitelja koji su preostali.

Prioritet broj 1

Obrana čeličane Azovstal za ukrajinske političare i vojne zapovjednike je prioritet broj 1, rekao je BBC-u savjetnik ukrajinskog ministra obrane.

Jurij Sak kaže kako se ulažu veliki napori u daljnju obranu kompleksa i evakuaciju ljudi iz njega.

Azovstal je posljednje uporište ukrajinskog otpora u strateški važnom lučkom gradu Mariupolju, za koji Sak kaže kako je postao “srce rata”.

Priznao je da je situacija u čeličani “iznimno teška” za ukrajinske snage. Ruski borci sada su počeli ofanzivu i na tlu, dok su ranije bili izvodili zračne napade i bombardirali postrojenje.

Sak se nada da će se obje strane složiti oko humanitarnih koridora kojima bi civilima i ranjenicima iz čeličane bilo omogućeno da napuste grad.

Prema njegovim riječima, usprkos lošim iskustvima s Rusijom koja dosad nije poštovala dogovoreno, ukrajinska snaga je optimistična. Rusija je ranije okrivila Ukrajinu za kršenje sporazuma zbog kojeg nije bilo humanitarnih koridora iz Mariupolja.

Ukrajinski zapovjednik: U Azovstalu se vode krvave bitke

Ukrajinske snage u mariupoljskoj čaličani Azovstal vode “teške, krvave bitke”, protiv Rusa, rekao je zapovjednik kontroverzne Pukovnije Azov.

U video poruci na Telegramu, Denis Prokopenko pohvalio je svoje vojnike zbog “nadljudskih napora” kojima se odupiru ruskim napadima, dodajući da je situacija “ekstremno teška”.

Ukrajinski dužnosnici objavili su ranije da su Rusi ušli u postrojenje Azovstal, posljednje uporište ukrajinske obrane u razorenom Mariupolju. Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako će nastaviti s naporima da se iz industrijskog kompleksa evakuiraju civili.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar