Predizbornu debatu kandidata za predsjednika Europske komisije pratite na N1

Svijet 23. svi 202407:50 > 09:45 0 komentara
Johanna Geron/REUTERS

Predizborna debata pet od 11 vodećih kandidata za predsjednika Europske komisije održat će se u četvrtak poslijepodne u Bruxellesu, a bit će posvećena gospodarstvu i radnim mjestima, obrani i sigurnosti, demokraciji i liderstvu, migracijama i granicama, inovacijama i tehnologiji.

Sudjelovanje u raspravi potvrdili su Ursula von der Leyen iz Europske pučke stranke (EPP), Valter Baier (Europska ljevica, Austrija), Sandro Gozi (Obnovimo Europu, Italija), Terry Reintke (Europski zeleni, Njemačka) i Nicolas Schmit (europski socijalisti, Luksemburg).

Naš Newsroom danas gledajte već od 14.50, nakon čega ćemo u 15 sati UŽIVO prenositi debatu iz Bruxellesa.

Prema sustavu vodećih kandidata (spitzenkandidata) svaka politička grupacija imenuje jednog ili više kandidata za predsjednika Europske komisije, a kandidat one stranke koja je dobila najviše zastupnika postaje predsjednik Komisije.

Taj sustav je od početka sporan jer počiva na klimavim pravnim temeljama s obzirom na to da ne postoji izravna veza između rezultata izbora i imenovanja predsjednika Komisije.

Prema Ugovoru o EU-u, predsjednika Komisije imenuje kvalifiiciranom većinom Europsko vijeće (čelnici država ili vlada država članica), koji pritom moraju uzeti u obzir ishod izbora za Europski parlament, a to imenovanje moraju potvrditi zastupnici Europskog parlamenta većinom glasova.

Taj je sustav prvi put primjenjen 2014. godine kada je za predsjednika Komisije izabran Jean-Claude Juncker koji je bio kandidat Europske pučke stranke.

No, već na sljedećim izborima od toga se odustalo, i Europsko vijeće je imenovalo Ursulu von der Leyen, koja nije bila vodeća kandidatkinja.

Ona je na glasanju Europskom parlamentu dobila tijesnu većinu.

Od deset europskih političkih stranaka, njih devet je imenovalo ukupno 11 vodećih kandidata.

Europski konzervativci i reformisti (ECR) se protive konceptu vodećih kandidata i nisu nikoga imenovali.

Koncept vodećih kandidata je zapravo pokušaj u pravcu daljnje federalizacije Europske unije, međutim to nije u skladu sa sadašnjim ustrojem EU-a, u kojem Europski parlament nema ulogu koju imaju parlamenti u nacionalnim državama niti je Komisija vlada.

Raspravu organizira Unija europskih radio-televizija (EBU), u suradnji s Europskim parlamentom i europskim političkim strankama.

Debata se održava u dvorani za plenarne sastanke Europskog parlamenta u Bruxellesu, vodit će se na engleskom jeziku uz prijevode na sve službene jezike EU-a.

Raspravu će moderirati Martin Řezníček s češke televizije i Annelies Beck s belgijske televizije na nizozemskom jeziku VRT.

Osim moderatora, pitanja će moći postavljati i publika u dvorani te oni koji će raspravu pratiti preko interneta, a koji će pitanja moći postavljati putem društvenih mreža.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!