Ruske novine osvanule na kioscima u Latviji: Neovisno novinarstvo nije ušutkano

Svijet 08. svi 202207:23 > 07:30
Izvor: REUTERS/Andrii Gorb, Ilustracija

Pilot izdanje novog ruskog neovisnog dnevnog lista koji su pokrenuli novinari protjerani iz oporbenog lista Novaja Gazeta stiglo je na kioske u Latviji i za Dan pobjede u Rusiji, 9. svibnja svjedočit će da Moskva nije uspjela ušutkati neovisno novinarstvo.

Novaja Gazeta koje je glavni urednik dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov, objavila je krajem ožujka da više neće izlaziti na internetu i u tiskanom izdanju u Rusiji sve dok se ne završi intervencija u Ukrajini, dok Kremlj zaoštrava stav prema kritičkim glasovima.

Novi list pod nazivom Novaja Gazeta. Europa “publikacija je koju su osnovali slobodni ruski novinari koji su pod prisilom napustili zemlju. Oni iznose svoje neovisno stajalište o ratu u Ukrajini i o događajima u Rusiji”, ističe nakladnik lista Rigas Vilni, druga najveća grupacija tiskanih medija u Latviji.

Kiril Martinov, bivši zamjenik Dmitrija Muratova, direktor je lista koji izlazi na ruskom i na latvijskom jeziku, a na kioscima će se pojaviti u petak. “Kada ruska propaganda pretvori 9. svibnja (dan pobjede nad nacističkom Njemačkom 1945.) u svoj dan, Novaja Gazeta će na kioscima biti znak koji svjedoči da nas nisu uspjeli zatvoriti”, rekao je Martinov za latvijski javni radio. “Nadam se da će primjerci lista pronaći put do Rusije, makar ilegalno”, dodao je.

Naslovnice novog izdanja na latvijskom i na ruskom razlikovat će se, a sadržaj će biti isti. Donosit će svjedočenja o životu pod ruskom okupacijom u Hersonu i reportaže iz Harkiva i iz Buče.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar