SAD obećao veliki paket pomoći za energetski sektor Ukrajine

Svijet 15. lip 202415:26 1 komentar
Elijah Nouvelage / AFP

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris u subotu je obećala paket pomoći od 1,5 milijardi dolara Ukrajini, namijenjen uglavnom energetskom sektoru zemlje, prenosi BBC.

Financiranje, najavljeno na mirovnom samitu o Ukrajini u Švicarskoj, pomoći će popraviti infrastrukturu oštećenu ruskim bombardiranjem.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da je polovica kapaciteta zemlje za proizvodnju električne energije uništena u ratu.

Pozvao je zapadne zemlje da osiguraju više protuzračne obrane za Ukrajinu s ciljem zaštite energetske infrastrukture i urbanih središta.

Ruski napadi na elektroenergetsku mrežu prisilili su energetske kompanije da uvedu kontinuirana isključenja struje.

Paket USAID-a i State Departmenta uključuje 500 milijuna dolara novog novca za energetsku pomoć i 324 milijuna dolara preusmjerenih za hitne energetske potrebe, stoji u priopćenju Bijele kuće.

“Ovi napori pomoći će Ukrajini da odgovori na najnovije napade Rusije na energetsku infrastrukturu podupiranjem popravka i oporavka, poboljšanjem otpornosti Ukrajine na prekide u opskrbi energijom i postavljanjem temelja za popravak i proširenje ukrajinskog energetskog sustava”, dodaje se.

Dodatnih 369 milijuna dolara obećano je kao humanitarna pomoć za raseljene osobe i zajednice pogođene sukobom.

Planirano je i slanje dodatnih 300 milijuna dolara za osiguranje opreme za policiju i snage na granici.

Od početka rata, SAD je potrošio više od 3,2 milijuna dolara na humanitarnu pomoć Ukrajini i gotovo 1,5 milijardi dolara na energetski sektor, dodaje se u priopćenju.

Harris sudjeluje na samitu u švicarskom planinskom odmaralištu Burgenstocku.

Na samitu se razgovara o temeljnim načelima za okončanje rata u Ukrajini u odsutnosti Joea Bidena.

Budući da Rusija nije pozvana i da se ključni igrači poput Kine nisu odazvali, male su šanse da će doći do većeg napretka na samitu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare