Sjeverna Koreja ispalila novi balistički projektil

Svijet 14. sij 202408:28 1 komentar
KCNA via REUTERS

Sjeverna Koreja ispalila je u nedjelju balistički projektil sa svoje istočne obale, nekoliko dana nakon topničkih vježbi bojevim streljivom koje je organizirao Pjongjang u blizini pomorske granice s Južnom Korejom, priopćio je Seul.

“Sjeverna Koreja ispalila je neidentificirani balistički projektil prema Istočnom moru”, rekao je u priopćenju načelnik glavnog stožera Južne Koreje.

U srijedu je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un opisao Južnu Koreju kao “glavnog neprijatelja” zemlje.

Japanska obalna straža rekla je da se radi o “objektu, potencijalno balističkom projektilu, lansiranom iz Sjeverne Koreje”, pozivajući se na informacije ministarstva obrane te zemlje i zatražila od brodova da budu oprezni.

Zadnja raketa koju je Sjeverna Koreja lansirala 18. prosinca bila je raketa klase Hwasong-18, najnaprednija koju ima, i ispaljena je u Japansko more.

“Konačno je došao povijesni trenutak kada bismo (Južnu Koreju) trebali definirati kao državu koja je najviše neprijateljski raspoložena prema (Sjevemoj Koreji)”, rekao je Kim, nazivajući Južnu Koreju “našim glavnim neprijateljem”.

“Komentari označavaju promjenu u politici Sjeverne Koreje i nagovještavaju da će Pjongjang zauzeti čvršći stav u budućnosti, kažu analitičari.

Prošle je godine Sjeverna Koreja status nuklearne sile upisala u svoj ustav i ispalila nekoliko interkontinentalnih balističkih projektila, kršeći rezolucije UN-a.

Napetosti na Korejskom poluotoku rastu nakon što je Pjongjang u studenom lansirao prvi vojni špijunski satelit.

U prosincu je Sjeverna Koreja rekla da je testirala svoju najnoviju interkontinentalnu balističku raketu kako bi procijenila ratnu spremnost svojih nuklearnih snaga u svjetlu rastućeg neprijateljstva sa SAD-om.

Washington i njegovi saveznici istodobno počeli su upravljati sustavom za razmjenu podataka o projektilima u stvarnom vremenu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare