Što znamo o američkim tenkovima koji stižu u Ukrajinu sljedećeg tjedna

Svijet 23. ruj 202312:02 0 komentara
Christof STACHE / AFP

Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će prvi američki tenkovi Abrams biti isporučeni Ukrajini sljedećeg tjedna, što je ključna isporuka jer su ukrajinske snage zarobljene u brutalnoj prvoj borbi s Rusijom nakon mjeseci spore protuofenzive.

Biden je to objavio u četvrtak nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Washingtonu, gdje su Sjedinjene Američke Države predstavile novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 325 milijuna dolara.

“Sljedećeg tjedna prvi američki tenkovi Abrams bit će isporučeni Ukrajini”, rekao je Biden u Bijeloj kući, zajedno sa Zelenskim, koji je bio u drugom posjetu SAD-u od početka ruske invazije u veljači 2022.

Evo što znamo o najnovijoj američkoj vojnoj pomoći i važnosti najboljeg američkog tenka za ukrajinske snage:

Najmoderniji tenk

Tenk Abrams M1 smatra se superiornijim oružjem i moćnijim od mnogih tenkova iz sovjetske ere koje trenutno koriste ruske i ukrajinske snage.
Washington je prvotno obećao da će 31 tenk Abrams biti isporučen Kijevu početkom godine. Datum isporuke tada je usklađen u dogovoru s Pentagonom, pa se o datumu razgovaralo kasnije tijekom godine.

Odluka Washingtona da Ukrajini isporuči tenkove Abrams predstavljala je značajan preokret, s obzirom na to da su američki obrambeni dužnosnici opetovano govorili da ti tenkovi nisu prikladni za kijevske snage zbog složenosti logistike opskrbe dijelovima, gorivom i streljivom te složene prirode njihovog djelovanja.

Naime, i Sydney Freedberg, urednica digitalnog časopisa Breaking Defence, rekla je za Al Jazeeru ranije ove godine da bi Ukrajina mogla imati problema s logističkom infrastrukturom, poput nabave rezervnih dijelova, skladištenja i općeg održavanja, budući da se tenkovi Abrams koriste mnogo manje diljem Europe. Tenk za četiri osobe također je složen za rukovanje.

S druge pak strnane, glasnogovornik američke vojske za Europu i Afriku pukovnik Martin O’Donnell rekao je prošlog mjeseca da 200 ukrajinskih vojnika završava obuku za upravljanje tenkovima Abrams, prema Institutu za proučavanje rata (ISW), think tanku sa sjedištem u Washingtonu.

Kontroverze je izazvalo i što će tenkovi Abrams, koji bi sljedeći tjedan trebali stići u Ukrajinu, biti upareni s oklopnim projektilima od 120 mm s osiromašenim uranom. Upotreba streljiva koje sadrži osiromašeni uran vrlo je kontroverzna zbog povezanosti takvog streljiva sa zdravstvenim problemima, uključujući rak i urođene mane u područjima gdje je korišteno u prošlim sukobima.

Obrambeni analitičar Al Jazeere Alex Gatopoulos rekao je da su glavni borbeni tenkovi najnovije generacije, poput Abramsa i tenkova njemačke proizvodnje Leopard 2, ključni za Ukrajinu da probije rupe u ruskim obrambenim linijama. Naime, južna Ukrajina je ravna i idealna za tenkove. Ali Rusija je provela mjesece gradeći složene obrambene utvrde koje uključuju duboke rovove, ogromna minska polja i ojačane borbene bunkere duž svojih linija fronta.

Ipak, tenkovi Abrams možda stižu u ključnom trenutku protuofenzive. Institut za proučavanje rata izvijestio je u četvrtak da ukrajinska oklopna vozila sada djeluju iza “posljednje crte ruskog obrambenog sloja” u regiji Zaporožje na zapadu, u koju je Ukrajina probila.

Čini se da su ukrajinska oklopna vozila napredovala dalje od “ruskih protutenkovskih jaraka i prepreka koje su dio troslojne obrane” u regiji, rekao je Institut za proučavanje rata, dodajući da je to prvi uočeni slučaj ukrajinskih oklopnih vozila vozila koja djeluju iza troslojnih linija.

“Sposobnost Ukrajine da dovede oklopna vozila do i kroz najjaču rusku obranu s namjerom da ih zaustavi i upravlja tim vozilima u blizini pripremljenih ruskih obrambenih položaja važni su znakovi napretka u ukrajinskoj protuofenzivi”, piše Institut za proučavanje rata.

Što paket ne uključuje: ATACMS

Novi paket vojne pomoći koji je najavio Biden uključuje i protuzračne raketne sustave, streljivo za precizne raketne bacače HIMARS, protutenkovsko oružje i topnička zrna. Također su uključeni i metci kalibra 155 mm koji sadrže kontroverzno kazetno streljivo, koje je Washington prvi put pristao poslati Ukrajini u srpnju unatoč zabrinutosti o dugoročnim rizicima za civile koje predstavljaju neeksplodirane bombe. SAD je izjavio da je od Kijeva dobio jamstva da će minimizirati rizik koji ovo oružje predstavlja za civile, uključujući i neupotrebu ovog streljiva u naseljenim područjima.

Rakete dugog dometa ATACMS – koje imaju domet do 300 km – nisu uključene u paket, iako je Ukrajina opetovano tražila pristup oružju kako bi gađala opskrbne linije i logistiku u ruskoj pozadini.

Zelenski je nakon sastanka s Bidenom rekao da je nova vojna pomoć vrlo snažna i uključuje “upravo ono što naši vojnici sada trebaju”. Zelenski je zahvalio SAD-u na jačanju protuzračne obrane Ukrajine uoči nadolazeće zimske sezone. Ukrajinski čelnik istaknuo je da nije samo zahvalan na najnovijem paketu pomoći već i na potpori Washingtona tijekom “svih 575 dana” dosadašnjeg sukoba.

SAD je osigurao blizu 113 milijardi dolara vojne i humanitarne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije na tu zemlju u veljači 2022. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!