Stručnjak za Bliski istok: Ako se i oni uključe u rat, to bi značio pakao

Svijet 07. pro 202318:37 0 komentara

Novinar Hassan Haidar Diab bio je gost Newsrooma u kojem je s našim Domagojem Novokmetom komentirao stanje na Bliskom istoku i rat između Izraela i Hamasa.

“Pitanje je hoće li Izrael uspjeti u svojoj nakani ako poplave tunele Hamasa. Kada sam rekao da je nemoguće uništiti Hamas rekli su mi da sam za Hamas, ali mi moramo biti objektivni. Emmanuel Macron je rekao da ako Izrale želi uništiti Hamas, rat će potrajati još deset godina i pobit će još milijun ljudi. Hamas nije ISIL, Hamas je stranka koja je dobila na izborima. U svakoj kući u pojasu Gaze je Hamas”, rekao je Hassan Haidar Diab.

Novinar navodi da je rat trajao skoro 40 i nešto dana i Izael je pristao na uvjete koje je Hamas otpočetka postavio.

“Rat traje 2 mjeseca. 70 tisuća mrtvih i ranjenih, 65 posto pojasa Gaze sravnat je sa zemljom, a što je Izrael napravio? Projektili danas lete prema Tel Avivu, prema izraelskim gradovima i naseljima. Izrael ima jaku cenzuru. Svaki dan u zračnom udaru gine do 300 ljudi, a Hamasovci su još uvijek tu. Izlazna strategija bi značila automatizam i odlazak Netanyahua u zatvor. Izrael je znao godinu dana za Hamasov napad, ali se premijer bavio drugim stvarima i mijenjao pravosuđe da ne završe u zatvoru”, rekao je te dodao: “Ovaj ludi, besmisleni krvavi rat vodi jedan čovjek zbog svog interesa. Sad i EU se konačno bude. Svi pozivaju na zaustavljanje ludog rata. 73 novinara je ubijeno, u Drugom Svjetskom ratu ih je ubijeno 69. Izraelska vojska otkad je počeo rat ubila je oko 300 Palestinaca na području Zapadne obale”.

Haidar Diab navodi da u UN-u nisu antisemiti, ali da zločin ima ime i prezime, a kako kaže, danas su bombardirane škole gdje su bili skriveni ljudi.

“Hezbollah je respektabilna vojska. 25 tisuća vojnika stoji na granici s Libanonom jer se boje ponavljanja scenarija od 7. listopada. Ne bih volio da se Hezbollah uključi u rat jer bi to značilo pakao za čitav Bliski istok”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!