Tokajev: U Kazahstanu je ponovno uspostavljen red

Svijet 10. sij 202215:46
Izvor: AFP PHOTO /Kazakh presidential press service

Red je ponovno uspostavljen u Kazahstanu, objavio je predsjednik Kasim-Žomart Tokajev u ponedjeljak na sastanku sigurnosnog saveza predvođenog Rusijom, nakon nekoliko dana nasilnih nemira u kojem je živote izgubilo više od 160 ljudi, a tisuće su pritvorene.

„Red je u potpunosti uspostavljen u Kazahstanu. Prijetnje sigurnosti države su izbjegnute“, rekao je Tokajev na videosusretu Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO), udruženja Rusije, Armenije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana.

CSTO, kao i NATO savez, ima članak ugovora koji predviđa da napad na jednu predstavlja napad na sve članice.

Tokajev je CSTO-u rekao da će protuteroristička operacija uskoro završiti, dodavši da se dogodio „pokušaj puča“ uz planirane i koordinirane napade na središta regionalnih vlasti, snaga sigurnosti i zatvore.

Kazahstan, zemlja koja graniči s Rusijom i Kinom te je veliki proizvođač energenata, tjedan dana bio je pogođen nemirima koji su nastali nakon protuvladinih prosvjeda zbog rasta cijena goriva.

Uz mirne prosvjede održali su se i nasilni skupovi, posebno u najvećem gradu Almatiju.

Tokajev je proglasio izvanredno stanje, raspustio je vladu i naredio vojsci da puca na prosvjednike bez upozorenja, prenosi agencija dpa.

Poginulo je više od 160 ljudi, objavilo je ministarstvo zdravlja, a prenijeli tamošnji mediji u izvješću koje je kasnije obrisano bez objašnjenja.

Ozlijeđeno je više od 2 tisuće ljudi. U ponedjeljak je u državi dan žalosti, prenosi državna novinska agencija Kazinform.

Vlasti su objavile da je tijekom nemira uhićeno gotovo 8 tisuća ljudi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku CSTO-a rekao je da nemiri nisu izazvani nezadovoljstvom zbog cijena goriva, nego zbog „destruktivnih snaga izvana koje iskorištavaju situaciju“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar