Turci se hvale novim dronom samoubojicom, ima tri prednosti

Turska obrambena industrija pohvalila se novim dronom kamikazom nazvanim Deli, koji je razvio Titra Tehnoloji, a prvi put je bio izložen na sajmu odbrane i avijacije SAHA Expo koji je otvoren u utorak u Istanbulu.

Generalni direktor Titra Tehnolojija Davut Yilmaz rekao je za Anadoliju da je projekt Deli pokrenut prije otprilike dvije godine.

Dodao je da su krenuli u razvoj bespilotne letjelice kamikaze s fiksnim krilima koja se može lansirati ručno ili iz katapulta, dodajući da je proces testiranja pri kraju i da očekuju da će proizvodnja dostići nivo da “bude u inventaru do kraja ove godine”.

Sa svojim autonomnim i ručnim operativnim mogućnostima, Deli se može lako transportovati sa svojom modularnom strukturom i spreman je za upotrebu za manje od 15 minuta. Letjelica, čiji je nivo sigurnosti povećan uređajima protiv ometanja, može postići brzinu krstarenja od 80 km/h i maksimalnu brzinu od 180 km/h.

Maksimalna visina koju dron može postići je do 3.500 metara i operativnom visinom od 150-500 metara. Ima bojevu glavu od 3,1 kilograma. Bojevu glavu koja će se koristiti na bespilotnoj letjelici kamikaze razvio je Institut za istraživanje i razvoj obrambene industrije Vijeća za znanstvena i tehnološka istraživanja Turske (TÜBİTAK).

Anadolija,

Generalni direktor Titra Tehnolojija Yilmaz je napomenuo da njihov proizvod ima tri osnovne prednosti u odnosu na slične proizvode na tržištu.

“Prvo, isplativo je. Poželjno je da ova vrsta drona kamikaze bude jeftina jer ga nećete koristiti dvaput”, rekao je. Druga prednost je bojeva glava drona, dok je treća prednost njegova sposobnost autonomije.

“Zahvaljujući algoritmima koje smo sami razvili s karakteristikama autonomije, mislimo da će Deli napraviti veliku razliku”, rekao je Yilmaz.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar