Ukrajina predlaže pregovore pokraj čeličane Azovstalj

Svijet 24. tra 202221:13 1 komentar
REUTERS / Alexander Ermochenko

Ukrajina je predložila Rusiji pregovore blizu golemog metalurškog kompleksa Azovstalj u Mariupolju, posljednjem uporištu ukrajinskih branitelja i civila u lučkome gradu koji je uglavnom pod ruskim nadzorom, objavilo je u nedjelju ukrajinsko predsjedništvo.

“Pozvali smo Ruse da održimo poseban krug pregovora uz sami kompleks Azovstalj”, izjavio je na brifingu savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

“Čekamo odgovor”, ruskog izaslanstva, rekao je Oleksij Arestovič.

VEZANE VIJESTI

Ranije u nedjelju, drugi savjetnik ukrajinskog predsjednika, Mihajlo Podoljak podsjetio je na Twitteru da Kijev traži “primirje” u Mariupolju na pravoslavni Uskrs koji se slavi u nedjelju, “trenutačni humanitarni koridor za civile” koji su ostali u tome lučkom gradu i “dogovor o posebnim pregovorima o razmjeni vojnih zarobljenika”.

Golema tvornica Azovstalj je simbol koji svjedoči o žestini borba između ukrajinske i ruske vojske u Mariupolju koji od početka ožujka razaraju ruske snage, a danas je gotovo potpuno sravnjen sa zemljom.

Ukrajinski branitelji još pružaju otpor iz tvornice, nemaju hrane ni streljiva, a s njima je “oko tisuću civila, žena i djece” te “stotine ranjenika”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Njegov ruski kolega Vladimir Putin tražio je pak predaju preostalih branitelja grada, pozivajući svoju vojsku da drži pod opsadom “tu zonu tako da ni muha ne može proći”.

Pregovori Kijeva i Moskve o rješavanju sukoba “u zastoju” su, rekao je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, pošto zadnji razgovori održani putem video veze nisu dali nikakva opipljivog rezultata.

Prošlog tjedna je Kijev ocijenio da su pregovori s Moskvom “iznimno teški”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.