Ukrajinski profesor otkrio na što Putin računa: “On tada će imati dovoljno snaga za nastavak rata”

Svijet 05. pro 202310:15 4 komentara

Profesor s Instituta za međunarodne odnose u Kijevu, Maksim Kamenjecki, gostovao je u Novom danu kod Tihomira Ladišića gdje je komentirao situaciju s ratom u Ukrajini.

Kamenjecki kaže kako je ovo za Ukrajinu vrlo dramatičan period. “Ove najave da će se pomoć smanjiti i da SAD neće toliko pomagati, kao i drugi problem na bojišnici, utječu na raspoloženje i osjeća se umor od rata. No Ukrajina nema mogućnosti odustati od zaštite svog suvereniteta i teritorija”, rekao je.

N1

“Mislim da su sankcije u ovom trenutku neosjetljive, izuzev nekih grana poput civilnog zrakoplovstva. Rusija ne osjeća utjecaj sankcija. Putin računa da neće toliko sankcije oslabiti nego pomoć Ukrajini, a on tada će imati dovoljno snaga za nastavak rata jer Rusija ne broji ljude koje šalje na bojišnicu i koji tu ginu. Naravno, ima i naših gubitaka, ali Rusija ih ima pet puta više”, dodao je.

Što se tiče stanja na ratištu kaže da svaka strana pokušava odgurnuti drugu te da su se obje strane pripremile za pozicijske borbe. “To su miniranja, fortifikacije itd. Nema većih pomaka, nego onih od oko 100-200 metara. Rusi svaku noć gađaju ukrajinski teritorij dronovima od istoka pa do Karpata pokušavajući pogoditi aerodrome. Naša strana napada neke ciljeve na Krimu i tada Rusi zatvaraju Krimski most”, naveo je Kamenjecki i dodao da je prošli tjedan samo 66 dronova išlo na Kijev.

Putin je krenuo u novu kampanju, a Kamenjecki smatra da ga je nadmašio samo Lukašenko. “Rusi ne vide nikoga drugoga na čelu države. On nije mlad, svašta se može dogoditi u takvo doba i takvim uvjetima kada ipak postoji neka oporba u ruskom rukovodstvu. Rusija pokušava stvorit neki novi centar snage u svijetu na račun naše zemlje. Nisu Boljšoj kazalište i kavijar sredstvo utjecaja nego nafta i nuklearno oružje”, rekao je.

“Kod nas postoji jedan izraz, a to je da prvo Rusi dolaze staviti spomenik Puškinu, a onda dođu ruski tenkovi braniti ruski jezik”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare