Vidmarović za N1: Situacija u Afganistanu poprima sulude razmjere

Svijet 21. kol 202118:50 > 20:16
Izvor: Ilustracija/ Wakil KOHSAR / AFP

Situaciju u Afganistanu za Dnevnik N1 komentirao je vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović.

Vidmarović je istaknuo je da čitav plan evakuacije iz Afganistana nije dobar, za što vidi nekoliko razloga. “Može biti namjerno kako bi se dobilo vrijeme i stupilo u kontakt sa saveznicima da se vidi koliko su Afganistanaca oni spremni primiti, a vjerojatno i kako bi se prisilili da sklonište potraže u obližnjim zemljama, poput Pakistana i Irana. Vjerojatno i CIA ima svoj pogled na te stvari. A ako to nisu valjane opcije, onda stvarno govorimo o neprofesionalnom manjku koordinacije i manjku ideje kako sve to treba izgledati.

VEZANE VIJESTI

Osim Bidena koji je manje više iskren kada kaže da neće biti lako i da će biti žrtava, a znamo da su žrtve zbog toga što je prostor na aerodromu neorganiziran i što su američki vojnici znali zapucati po ljudima, jako me čudi Stoltenberg koji kaže da ima više aviona nego ljudi, da je paradoksalna situacija i da je teško dovesti ljude na aerodrom – nije teško, ako imate više aviona nego što imate ljudi onda ne vidim u čemu je problem. Situacija zaista poprima nekakve sulude razmjere”, komentirao je.

Što se tiče općeg oprosta, to je bilo za upravljački sloj, kaže vanjskopolitički analitičar. “Zasad sve ide kako su si zacrtali – pozivaju ljude da nastave gospodarsku aktivnost, da nastave život. Nažalost, u jeku revolucije ima luđaka koji se nastavljaju ponašati kao što su se ponašali i devedesetih”, rekao je.

Baradar je došao razgovarati s vođama plemena, a Vidmarović smatra da će se uspjeti dogovoriti – a možda će biti sazvano i veliko afganistansko vijeće svih pustinjskih plemena.

Brat odbjeglog predsjednika prisegnuo je talibanima na vjernost. “To može biti izuzetno korisno. Bio je izuzetno mekan prema talibanima i u jednom trenutku ih nazvao braćom”, kaže, dodavši da su se talibani promijenili, ali je pitanje koliko im je u interesu razgovarati s onima koji su surađivali s Amerikancima.

“Ako pobunjenici dobiju potporu i oružje, tinjajući građanski rat će se nastaviti”

Pojašnjava da pokret otpora vodi dio sjevernog Afganistana koji je uvijek pružao snažan otpor paštunizaciji zemlje. “Taj otpor može biti snažan lokalno. Vjerojatno se ne može proširiti na centralni i južni dio zemlje. U ovoj situaciji to je opasno jer je afganistanska borba stalna borba za premoć. Ako pobunjenici sada dobiju potporu i oružje, tinjajući građanski rat će se nastaviti i talibani neće imati potporu na sjeveru zemlje. Bolje da mu se ne pruži podrška i da se vidi na čemu smo. Trebali bi pričekati nekoliko mjeseci da vidimo kako će stvari izgledati”, smatra Vidmarović.

Kaže da se u zračnoj luci vidi manji dio Afganistanaca. Neki će naći utočište u Pakistanu, a u EU-u neće biti većeg migrantskog vala, vjeruje vanjskopolitički analitičar. “Možemo očekivati manji dio izbjeglica nego u slučaju sa Sirijom”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar