Zašto Rusi koriste slovo Z kao izraz podrške ratu u Ukrajini?

Svijet 07. ožu 202220:46 2 komentara
invazija, Rusija, Ukrajina, Sumi, tenk, tenkovi, vojna vozila, uništen tenks
Anton Geraščenko/Telegram

Krajem veljače, samo nekoliko dana prije početka ruske vojne invazija na Ukrajinu, po društvenim mrežama su počele kružiti snimke i fotografije ruskih tenkova, kamiona i raketnih vozila s nacrtanim bijelim slovom Z kako se kreću prema ukrajinskoj granici.

Simbol je ubrzo potaknuo brojna nagađanja i rasprave na internetu o tome što bi slovo Z – pisano latinicom umjesto ćirilicom – moglo značiti i može li se iz njega protumačiti planove Moskve, piše CNN.

Vojni stručnjaci su Z protumačili kao skraćenicu ruske fraze “za pobjedu,” ili možda od riječi “Zapad.” Neki su vozila s takvom oznakom nazvali Zorro odred, dok su drugi protumačili Z kao oznaku za Putinovu “metu broj jedan”, kako sebe opisuje predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski.

Aric Toler, suradnik stranice Bellingcat, koja se bavi istraživanjem javno dostupnih digitalnih podataka i koja je pomno pratila ruske vojne operacije još od početka sukoba u istočnoj Ukrajini prije 8 godina, rekao je 20. veljače da nemaju pojma što Z znači i da ga nikad prije nisu vidjeli. “Stoga, pretpostavite najgore, nagađam/strahujem,” he napisao je na Twitteru.

Stručnjak za rusku obrambenu politiku, Rob Lee, koji je pratio kretanje vozila označenih slovom Z još od početka gomilanja ruskih jedinica pred granicom Ukrajine, kazao je da slovo Z vjerojatno služi kao oznaka za pojedine kontingente kojima su zadane borbene zadaće u Ukrajini. “Čini se da ruske snage blizu granice na vozila crtaju markere, u ovom slučaju slovo Z, kako bi se lakše mogli razaznati različite borbene skupine ili ešaloni,” tvitao je Lee – inače postdiplomski student na odjelu za proučavanje rata na sveučilištu King’s College u Londonu.

Ali u danima nakon što je Moskva naredila krvavi napad na Ukrajinu, simbol koji je isprva bio misteriozna vojna oznaka prometnuo se u znak kojeg u Rusiji koriste oni koji podržavaju rat, i služi kao simbol onog što su neki analitičari opisali kao rađanje novog, jezivog, nacionalističkog pokreta.

Rusi koji podržavaju Putina su počeli crtati Z na svojim automobilima, neki su viđeni kako nose crne majice s kapuljačom na kojima je veliko Z, a pojavile su se i značke sa slovom Z. Sve to ukazuje na činjenicu da u ruskoj javnosti postoji barem djelomična podrška njegovim nastojanjima da proširi rusku sferu utjecaja vojnim zauzimanjem nekih dijelova Ukrajine.

“Ruske vlasti su pokrenule propagandnu kampanju kako bi pojačale podršku javnosti za invaziju na Ukrajinu, i sad je već imaju u velikim količinama,” komentirao je na Twitteru Kamil Galejev, bivši znanstveni suradnik instituta Wilson Centera u Washintonu, u opsežnoj raspravi o upotrebi slova Z u propagandnim video snimkama i u objavama koje Rusi dijele po društvenim mrežama.

“Ovaj simbol, izmišljen prije samo nekoliko dana, uspio je već sada postati simbol nove ruske ideologije i nacionalnog identiteta,” kaže Galejev.

Dok ruska vlada sve strože kontrolira i ograničava širenje bilo kakvih informacija o poginulim ruskim vojnicima ili zastojima na bojištu – uključujući i novi zakon koji predviđa zatvorsku kaznu za širenje “lažnih” informacija – Putinovi obožavatelji pojačavaju svoju podršku za rat u Ukrajini.

U hospiciju u Kazanu, gradu u ruskoj pokrajini Tatarstan na jugozapadu zemlje, od djece koja umiru od raka tražili su da se postroje u obliku slova Z na snijegu ispred zgrade, kako bi time pokazali svoju podršku vojnoj operaciji u Ukrajini.

“U tome su sudjelovali naši pacijenti i kompletno osoblje, ukupno oko 60 ljudi. Ljudi su se poredali u obliku slova Z,” rekao je u izjavi Vladimir Vavilov, predsjednik humanitarne organizacije koja vodi taj hospicij. “U lijevoj ruci svatko je imao letak sa zastavama LNR, DNR, Rusije i Tatarstana, a desnom rukom svatko je pokazao stisnutu šaku,” kazao je Vavilov.

LNR i DNR su skraćeni nazivi za dva teritorija u istočnoj Ukrajini koje su djelomično zauzeli ruski separatisti i koje je Putin odlučio priznati kao neovisne države krajem prošlog mjeseca, što mu je poslužilo kao izgovor za invaziju na Ukrajinu.

Slovo Z se također pojavilo među članovima ruskog donjeg doma parlamenta, tzv. Dume.

Marija Butina, koja je u Americi osuđena kao strani agent zbog raskrinkanog pokušaja da se infiltrira u društvo uglednih američkih konzervativaca prije i nakon izbora 2016. godine, danas je zastupnica u Dumi. Tamo predstavlja regiju Kirov, kao zastupnica stranke Ujedinjena Rusija koja podržava Putina. Ona je također podržala rat u Ukrajini na svom kanalu na aplikaciji Telegram.

Butina je tamo objavila snimku na kojoj se vidi kako crta bijelo slovo Z na ovratnik svog sakoa, a za profilnu sliku je postavila svoj selfie u crnoj majici na kojoj je bijelo slovo Z. “Držite se, braćo. Mi smo uz vas. Zauvijek,” kaže u snimci, stisnute šake.

Reporteri ruskog državnog news kanala Rossiya-24 koji su na terenu u Ukrajini također su viđeni s bijelim Z na svojim pancirkama.

Na snimkama koje kruže društvenim mrežama i koje su napravljene ovaj vikend u više velikih ruskih gradova vide se redovi automobila s bijelim Z zalijepljenim na prozore dok istovremeno trube a iz njih se vijore ruske zastave. A na svjetskom gimnastičkom kupu, koji se održava u glavnom gradu Katara, Dohi, ruski sportaš Ivan Kulijak je isti simbol imao na odjeći na podiju za dodjelu medalja, i to dok je stajao pored Ilije Kovtuna iz Ukrajine, koji je osvojio zlato.

A u dvije dobro producirane propagandne snimke koje se također dijele po društvenim mrežama pojavljuju se mladi Rusi koji nose crne majice sa slovom Z, i heštegom #СвоихНеБросаем (“svoje ne napuštamo”), dok mašu ruskim zastavama i glasno izražavaju svoju podršku Putinovom ratu u Ukrajini:

“Za Rusiju, za predsjednika. Za Rusiju, za Putina!”

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.