144 zastupnika i zastupnica glasalo za Jandrokovića, 6 ih je bilo protiv

Vijesti 16. svi 202411:33 > 14:00 0 komentara
N1

Šestero zastupnika, Marijan Pavliček (HS), Josip Jurčević (DP), Dražan Dizdar (PIP), Krešo Beljak (HSS), Dalija Orešković (SSIP) te Mostov Miro Bulj, glasali su u četvrtak na konstituirajućoj sjednici protiv imenovanja Gordana Jandrokovića predsjednikom Sabora jer ne podržavaju novu vlast.

“Iako neki kažu da je parlamentarna praksa da se uvijek glasa ‘za’, ja sam pokazala jasan stav što mislim o svemu ovome i ostajem kod načina na koji sam glasala jer ovo nije uobičajena situacija, nego imamo izvanredno stanje”, kazala je zastupnica Dalija Orešković (SSIP), koja će u ovom sazivu netom konstituiranog Sabora djelovati u Klubu s Ankom Mrak-Taritaš (GLAS) i Krešom Beljakom (HSS).

Nije podržala ponovno imenovanje Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora jer se ne slaže s novom vlasti koju čine HDZ i Domovinski pokret. Smatra kako se radi o prevari birača.

“Doživjeli smo da je jedna politička grupacija, koja se prije izbora deklarirala da se protivi Andreju Plenkoviću i politikama HDZ-a, koja je u prošlom sazivu Sabora pokretala i inicijative za smjenu pojedinih ministara i Vlade, protiv samog Plenkovića podnosila kaznene prijave, sada postala dio iste te vlasti”.

To je čista prevara birača, smatra Orešković i dodaje kako je takva vlast koruptivna već u samom temelju te je trebalo pokazati načinom glasanja, da se Hrvatska doista nalazi u izvanrednom stanju.

Loše je, dodaje, i to što “DP sada bez imalo straha i srama propovijeda svoju ideologiju koja Hrvatsku baca na koljena i u neka prošla, teška i crna vremena”.

Takvoj situaciji treba pružiti otpor i od prve sekunde jasno i glasno reći na kojoj smo to strani i da se ovakvoj zlouporabi države stane na kraj, kazala je Orešković.

Bulj: Predsjednik Sabora mora biti predsjednik svima

Iako su njegovi stranački kolege glasali za Jandrokovića, Mostov Miro Bulj svoju mu podršku nije dao jer smatra da ima puno kvalitetnijih i boljih zastupnika za obnašati tu dužnost.

“On (Jandroković) se dokazao kao pristran, neujednačen prema oporbi i vladajućima i po tome ga se pamti u proteklom mandatu”, ocijenio je Bulj.

“Njegova demokracija pokazala se kao vrlo nekvalitetna, loša, diskriminirajuća prema određenim zastupnicima i krajevima iz kojih su birani. Nismo mogli slobodno izražavati svoja stajališta nego bi nas isključivao, a posebice se na meni iživljavao”, prisjetio se Bulj Jandrokovićeva predsjedavanja u protekla dva saziva Sabora.

To je, dodao je, nepravedno prema biračima koji zastupnike biraju a predsjednik Sabora mora biti predsjednik Sabora svima.

“Znam da je većina glasala “za”, ali Jandroković niti HDZ nisu moj svijet, nikad nisu bili niti će ikada biti”, obrazložio je svoje glasanje Krešo Beljak (HSS).

Dizdar: Bit ću oporba

Protiv Jandrokovića su glasali i Marijan Pavliček (Suverenisti) i Josip Jurčević, zastupnik Domovinskog pokreta koji nije podržao ni Plenkovića kao mandatara za sastavljanje Vlade i usprotivio se koalicijskom sporazumu DP s HDZ-om, zbog čega mu prijeti izbacivanje iz stranke.

Protiv je bio i Dražan Dizdar (Pravo i pravda), u saborskim klupama umjesto Mislava Kolakušića, koji je mandat osvojio na listi DP-a pa se odmah distancirao od njih, ali i dao ostavku u Saboru jer se natječe za novi mandat u Europskom parlamentu.

“Bit ću oporba, ali konstruktivna oporba. Mi smo obećali svojim biračima da s HDZ-om nećemo ići u bilo kakvu postizbornu koaliciju i toga se držimo”, rekao je Dizdar.

Jandrokoviću će ovo biti treći mandat na čelu ovog visokog Doma.

Tijek događaja pratimo na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!