151 kandidat nije u roku predao financijsko izvješće, slijedi prijava DORH-u

Vijesti 10. svi 202110:02 > 10:34
Izvor: N1

Vesna Fabijančić Križanić, potpredsjednica DIP-a, za N1 je komentirala predaju financijskih izvješća kandidata na predstojećim lokalnim izborima, koji će se održati 16. svibnja.

Kandidati su do 8. svibnja morali predati financijska izvješća, ali to nisu svi napravili u zakonskom roku.

VEZANE VIJESTI

“Do roka koji je bio u subotu do 24 sata, 4185 sudionika izbora je predalo svoja izvješća, od ukupno 4336 kandidata, dakle u roku 151 kandidat nije predao u roku svoja financijska izvješća. Dodatnih 28 je predalo nakon subote, dakle sad još uvijek 123 sudionika izbora nije predalo svoja financijska izvješća”, rekla je Fabijančić Križanić.

Istaknula je da se radi o prekršaju u slučaju kandidata koji ili nisu predali svoja izvješća ili ih nisu predali na vrijeme.

“Prekršaj izriče Prekršajni sud. DIP, nakon što iznese svoje izvješće o nadzoru izborne promidžbe, prijavit će DORH-u radi pokretanja postupaka”, rekla je.

Krajnji rok za predaju traženih izvješća jest do 15. lipnja u ponoć, dakle, 30 dana od dana održavanja izbora, 16. svibnja, objasnila je potpredsjednica DIP-a.

“Po Zakonu o nadzoru financiranja političke aktivnosti i izborne promidžbe, kandidati i liste moraju otvoriti posebne račune za listu, najranije 6 mjeseci prije izbora. Oni koji su krenuli u kampanju prije toga, teško je ocijeniti. Sve promidžbe koje su bile u svrhu prikazivanja kandidature, DIP će u svom nadzoru o tome voditi računa”, rekla je Fabijančić Križanić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar