Predsjednica pomilovala tajkuna s tjeralice i još 24 osobe

Vijesti 02. velj 201609:11 > 13:01
Davor Javorovic/PIXSELL

"Nemojte me ništa pitati. Neću vam o tome ništa govoriti. Pitajte nekog drugog", poručio je Leon Sulić, tajkun koji je završio u zatvoru nakon dvije godine provedene u bijegu od hrvatskog pravosuđa, a sada ga je pomilovala nova Komisija za pomilovanja, koju je lani imenovala predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović.

Ministarstvo pravosuđa, doznaje Telegram, protivilo se pomilovanju kontroverznog tajkuna, kao i većini pomilovanja koja su tražena tijekom prošle godine, no uvažen je argument da je Suliću narušeno zdravlje.

Radilo se o kazni od 22 mjeseca zatvora koje je dobio kada je proglašen krivim jer je 2000. godine iskorostio svoje funkcije predsjednika Nadzornog odbora Transcroatije i direktora Croatia busa ne bi li se domogao stana u Horvaćanskoj ulici u Zagrebu. Taj stan, kako se ispostavilo tijekom suđenja, bio je vrijedan oko 600 tisuća kuna. Prema presudi Sulić je iznos vrijednosti stana bio dužan vratiti Croatia busu.

Marko Lukunic/PIXSELL

Ovo je tek dio sankcija dosuđenih Suliću za malverzacije iz vremena dok je bio na čelu Croatia busa. Iz te je firme, prema pravomoćnoj presudi, izvukao nešto više od 15 milijuna kuna, a kažnjen je s pet godina zatvora. Prvotno je dobio sedam, no Vrhovni sud RH kaznu mu je ublažio.

Pomilovala još 24 prijestupnika

Neizdržani dio kazne zatvora zamijenila je uvjetnom osudom u slučaju Vanje Goldbergera, osuđenog zbog kaznenih djela zlouporabe opojnih droga i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih tvari. Kazna zatvora zamjenjuje se uvjetnom osudom i neće se izvršiti ako osuđenik u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Isto je, mada uz nešto kraći probni rok od dvije godine, odlučila i u slučaju Danka Seitera, osuđenog zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, piše tportal.

Izrečenu kaznu zatvora predsjednica je umanjila Milici Horvat (ubojstvo u pokušaju), Miroslavu Čoloviću (krađa, teška krađa, razbojništvo, oduzimanje tuđe pokretne stvari, krađa u pokušaju, prijevara i krivotvorenje isprave), Antoniju Zujiću (izazivanje prometne nesreće), Draženki Jambrušić (prijevara i povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga), Dariju Stančiću (neovlaštena proizvodnja i promet drogama), te Milanu Žiliću (napad na službenu osobu).

Prijevremeno je rehabilitirala Juru Jurkića (pronevjera), Borisa Smoljana (davanje lažnog iskaza), Danijela Vukajlovića (izazivanje prometne nesreće), Josipa Bognara (prijetnja), Damira Biondića (zlouporaba položaja i ovlasti); Bojana Cebocija (izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude), Davora Kolarić-Bukvića (zlouporaba opojnih droga), Josipa Pavića (nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari), Ivana Mačeka (zlouporaba opojnih droga), Zvonka Karmazena (krađa), Marka Šušnjaru (nanošenje teške tjelesne ozljede), Miroslava Šopreka (povreda dužnosti uzdržavanja), Bojana Bagavca (pronevjera), Tomislava Kolarića (zlouporaba opojnih droga), Tonija Kovačevića (krivotvorenje isprave) i Gorana Maticu (kaznena djela teške krađe).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.