'Hrvatski nogometni savez od sutra je izvan zakona'

Vijesti 08. velj 201614:05 > 14:09
N1

Novi Zakon o sportu stupa na snagu u utorak, 9. veljače, nakon što je protekao šestomjesečni period prilagodbe za klubove i saveze. No Hrvatski nogometni savez protivi se promjenama pa se suočava s kaznama koje su propisane u samom Zakonu.

HNS-ov otpor prema promjenama je toliki da su Ustavnom sudu čak poslali zahtjev za provjeru ustavnosti Zakona.

Ovu informaciju provjerili smo na samom Sudu.

”Ustavni sud je zaprimio prijedlog Hrvatskog nogometnog saveza za ocjenu suglasnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu s Ustavom Republike Hrvatske dana 29. siječnja 2016”, poručili su sa Suda za N1.

Jedna od najvećih novosti novog Zakona odnosi se na financiranje saveza i klubova. Odsad će svi morati transparentno prikazivati svoje financijsko stanje. Osim toga svakome tko je osuđen za kršenje Zakona o sportu ili Zakona o sprječavanju nereda bit će zabranjen rad u sportu do 3 godine.

Promjene će se uvesti i u sastav i rad Skupštine HNS-a.

Brbić: Nije se dogodilo – ništa

O opiranju HNS-a promjenama iz novog Zakona razgovarali smo s predsjednikom Uprave Hajduka, Marinom Brbićem.

On kaže kako je od novog zakona očekivao jako puno, ali da se nije dogodilo ništa.

”HNS i sve institucije u okviru tog saveza su imale šest mjeseci da se usklade s tim Zakonom o sportu, ali nije se dogodilo ništa”, kazao je Brbić.

Upitan očekuje li da će HNS prihvatiti promjene koje predviđaju da klubovi iz najvišeg ranga natjecanja imaju najveći udio u odlučivanju Brbić odgovara da je HNS imao dovoljno vremena da se prilagodi.

”HNS je imao dovoljno vremena da prihvati te promjene, ali nisu napravili apsolutno ništa. Žalosno je da se ne poštuju hrvatski zakoni. Poslije sutrašnjeg dana HNS će biti izvan zakona”, kazao je on naglasivši da je to otpor HNS-a prema promjenama koje Zakon uvodi.

”Sam čin što nisu ništa napravili je otpor”, rekao je i najavio daljnje akcije po tom pitanju.

”Podnijet ćemo prijavu sportskoj inspekciji pri Ministarstvu obrazovanja i nadamo se da će institucije napraviti ono što trebaju. Mislim da se zakoni trebaju poštovati”, odlučan je Brbić.

”Propisane su sankcije u samom zakonu, ali one nažalost nisu dovoljno rigorozne prema našim željama, ali one postoje. Prema njima će se uskratiti financijska pomoć od države (onima koji ne poštuju zakon) i valjda će netko na kraju ipak odgovarati. Apsolutno smo nezadovoljni ovom situacijom”, rekao je Brbić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.