'Želimo napraviti pomak ka kritičkom mišljenju učenika'

Vijesti 29. velj 201610:50 > 13:44
N1

Nakon sastanka voditelja ekspretne radne skupine Borisa Jokića , ministara Predraga Šustara i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka na konferenciji za novinare objavili su kako je Jokiću produljen mandat dok traje javna rasprava , a to je najmanje idućih mjesec dana.

Vladajući se slažu s kurikularnom reformom, a Jokić je istakno da je to prvi put da je reforma dobila podršku s najviše razine.

Ovo je prva reforma iz baze, a za uspjeh odgovorni oni koji rade u školama i vrtićima, istaknuo je Jokić nakon sastanka, navodeći da je na dokumentima reforme radilo 430 stručnjaka i 218 konzultanata.

“Ovim objavljujemo još 32 kurikularrna dokumenta. Ako to ostane na razini dokumenta reforma bi trebala biti prekinuta odmah. Bez osposobljavanja kadra neće biti ni trasformacije hrvatskog obrazovanja”, kazao je Jokić.

“Ovo je pomak prema praktičnijem i funkcionalnijem obrazovanju – ne za kviz ili križaljke, već za život”, kazao je, dodajući da se radi o novom, modernijem i fleksibilnijem obrazovanju. Na pitanje kako je moguće provesti reformu, kada je budžet za obrazovanje smanjen za dodatnih dva posto, Jokić odgovara da je sigurno da materijalni status školstva nije dobar i može se popraviti, ali je “novac iz EU fondova jedini novac koji se može koristiti za razvoj sustava”

Puno je promjena, nastavio je, s ciljem usvajanja funkcionalnijeg znanja i vještina za učenike.

Želimo napraviti pomak od usvajanja i repetitivnog znanja ka kritičkom mišljenju, učenike ćemo podučiti kako da uče, da uče kreativno i inovativno.

U strukovnom obrazovanju želimo približiti učenje na radu, u gimnazijama želimo model orjentacije prema višem školovanju. U glazbenoj kulturi ćemo imati pomak prema popularnoj glazbi, a u tjelesnoj i zdravstvenoj kulturi cilj nam je svakodnevna aktivnost učenika.

Na satu hrvatskog ćemo poticati čitanje tako da se čita na svakome satu, a u matematici će se više učiti o statistici i vjerojatnosti, i tu je cilj da se odmaknemo od klasičnog školovanja”, kazao je Jokić.

U dokumentima su naznačeni elementi dinamike, financija i status svih onih koji rade na tome, jasno su iskazana očekivanja od djece i mladih osoba, što je važno za učitelje i nastavnike, koji će znati to trebaju puoučavati, ali i za roditelje.

“Kurikularna reforma treba biti odmaknuta od politikanstva”

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar i voditelj radne skupine za provedbu kurikularne reforme Boris Jokić suglasili su se da reforma treba biti odmaknuta od politikanstva, a politika treba poduprijeti provedbu reforme koja će osigurati kvalitetan hrvatski model europskoga školstva.

Radna skupina objavila je u ponedjeljak još 32 kurikularna dokumenta tako da su, uz već prethodno objavljene, za raspravu o reformi koja je upravo započela spremni svi dokumenti, uključujući i sve prijedloge predmetnih kurikuluma.

Karamarko: Nastavljamo podupirati kvalitetne projekte pokrenute prije našega mandata

Karamarko je nakon sastanaka u Banskim dvorima izjavio novinarima da “kao Vlada dijaloga nastavljaju podupirati kvalitetne projekte pokrenute prije njihova mandata”. Nakon provedene rasprave, razmotrit će se način implementacije kurikularne reforme, a Vladi je zanimljivo i što takvi projekti mogu dobiti potporu europskih fondova.

Karamarko smatra da se hrvatsko školstvo treba reformirati kako bi bilo primjenjivo i prilagodljivo potrebama rada, posebice s obzirom na stanje u gospodarstvu i želju za razvijanjem poduzetništva. Zato je Hrvatskoj potrebno dualno školstvo po uzoru na zapadnu Europu, a to se predviđa i u kurikulumu, pa je stoga zadovoljan.

Novinarsku konstataciju da, kao povjesničar, ima primjedbe na način kako djeca uče povijest, Karamarko je potvrdio rekavši kako misli da nije dobro da svaki profesor povijesti može birati udžbenik po kojem će poučavati. Smatra da je u poučavanju najvažnije djeci govoriti istinu, pa bi “volio da škole budu zaštićene od politikanstva”.

Šustar: Vlada razumije da je kurikularna reforma stožerna

Šustar je pozvao stručnu i širu javnost da se uključe u raspravu koja bi trebala trajati mjesec dana jer, istaknuo je, o njihovim primjedbama ovisi koliko dobro će biti strukturiran konačni dokument. Ustvrdio je kako je Cjelovita kurikularna reforma već naišla na jako pozitivan odjek u EU-u.

Ocijenio je kako nema pozvanijih i stručnijih ljudi za provedbu rasprave od članova Radne skupine te izvijestio kako je donio odredbu o produljenju rada Ekspertne radne skupine do 15. lipnja ove godine, kao što su već produljeni sporazumi i ugovori s članovima radnih skupina.

Time, istaknuo je, pokazujemo da Vlada poštuje njihov iznimno kvalitetan dosadašnji rad i razumije da je kurikularna reforma stožerna, te da ima puno povjerenje u sve koji rade na reformi.

Šustar smatra kako bismo ljestvicu očekivanja mogli i podignuti tako da hrvatsko školstvo ne bude samo kvalitetno na europskoj razini, već da bude i uzoran model za ostale europske školske sustave.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.