HBK: Katolički fakultet ima pravo surađivati s Filozofskim

Vijesti 07. tra 201612:41 > 12:44
N1

Održana je konferencija za novinare o radu i zaključcima 52. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije održanog od 5. do 7. travnja.

Mons. Đuro Hranić izvijestio je o izradi dokumenta koji se bavi župnom katehezom.

”Prema ovom nacrtu dokument ima 5 poglavlja. Biskupi su se pozitivno izjasnili o ovm nacrtu i dali su sugestije za doradu. Mi bismo htjeli da dođe na drugo čitanje 7. ili 8. lipnja prije ljetnih praznika pa da početkom nove školske godne izađe ovaj dokument. Htjeli bismo da izađu dva oblika odgoja u vjeri – školski vjeronauk i župna kateheza. Mi planiramo održati simpozij povodom 25 godina vjeronauka u Hrvatskoj”, kazao je Hranić.

Osvrno se i na kurikularnu reformu te je iznio stav Crkve o najavljenim promjenama u školskom programu.

”Budući da vam je poznato da je u tijeku kurikularna reforma biskupi su bili upoznati s temeljnim naglascima reforme koja je objavljena u radnim tekstovima. Biskupi su se zanimali za vjeronauk unutar reforme sa željom očuvanja vjeronauka. Okvirni kurikulum naglašava da promjene nisu kozmetičke prirode i biskupi pozivaju sve znanstvene krugove i roditelje da se na primjeren način uključe u javnu raspravu svih predmetnih kurikuluma”, kazao je Hranić.

”Dobivamo mailove i stojimo po strani, ali pozivamo mjerodavne od akademika pa do nastavnika u školama da se uključe u reformu i HBK: Katolički fakultet ima pravo surađivati sa svimada izađe ono što je najbolje i najkvalietnije”, kazao je on.

Komentirao je i susret s premijerom Oreškovićem.

”Jedna je praksa koje se nismo uvijek držali, a to je da se jedanput godišnje vodstvo HBK nađe s premijerom. On je bio zadovoljan što je to došlo prije odlaska Svetom Ocu”.

Na konferenciji za novinare bilo je riječi i o proglašenju blaženog Alojzija Stepinca svetim.

”Papa nam je objasnio zašto je napravio Vijeće za ekumenski dijalog. Budući da je srpska strana izrazila protivljenje kanonizaciji Stepinaca on je osnovao Vijeće da se riješe pitanja koja su srpskoj strani sporna. Kanonizacija nije dovodena u pitanje a Papina je želja da to bude u što manjoj  napetosti. Da to bude znak dobre volje u vidu stvaranja pozitivne klime i za daljnji dijalog. Papinska kongregacija za proglašenje svetih i blaženih odradila je svoj pposao tako da kanonizacija Stepinca ni na koji način nije dovodena u pitanje. Njegova kaknoizacija ne ovisi o ishodu rada komisije. Ja osobno vidim iz kontakata koje smo imali da je i srpskim biskupima jasno da i oni moraju na ozbiljniji način tome pristupiti i to je znak dobre volje s naše strane. Na određeno vrijeme će se to zato odgoditi, ali čini mi se od godinu do dvije. Nadamo se da se to neće previše otegnuti. U razgovoru s kardinalom Parolinom mi smo donijeli imena 5 članova Vijeća s naše strane. Razgovaralo se o nekakvoj učestalosti susreta i dinamici rada. Sveta stolica treba imenovati predsjednika te komisije i nadamo se da bi prije ljeta trebao biti prvi susret te komisije”, kazao je Hranić.

Na konferenciji za novinare rečeno je kako će HBK sudjelovati donacijom novca za obnovu vukovarskog vodotornja.

Također predstavnici HBK su komentirali i ugovor o suradnji Filozofskog i Katoličko bogoslovnog fakulteta.

”To je vijest koja je nova. Mislim da se to krivo interpretira jer nije riječ o spajanju nego dvopredmetnom studiju naših vjeroučitelja. Nije to pitanje spajanja fakulteta. KBF je punopravni član Sveučilišta i jedan od osnivača. Kao punopravni član ima pravo surađivati sa svim ostalim sastavnicama sveučilišta”, rečeno je na press konferenciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.