Sustav je u kolapsu, nedostaje 12.500 medicinskih sestara

Vijesti 13. tra 201615:28 > 15:34
Ilustracija

Po standardima EU u hrvatskom zdravstvenom sustavu nedostaje 12.500 medicinskih sestara i tehničara, dok ih istodobno na burzi rada posao čeka više od 1300, istaknuo je u srijedu Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, upozoravajući na neodrživost naputka o zabrani zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama donesen u veljači.

Zbog tog naputka za svako zapošljavanje medicinskih sestara treba čekati odobrenje Ministarstva, pa je sustav u kolapsu, jer samo u dva najveća zagrebačka klinička bolnička centra nedostaje više od 1000 sestara, rekla je Hini predsjednica sindikata Anica Prašnjak.

V.d. sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušić jutros je za HRT rekao da im nedostaje 690 medicinskih sestara, a sindikat raspolaže podacima da je slična situacija i u KBC-u Sestre milosrdnice, gdje nedostaje 400 sestara da bi bili zadovoljeni standardi Pravilnika o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme u obavljanju zdravstvene djelatnosti. Europski prosjek je 703 sestre na 100.000 stanovnika, a sadašnjim tempom zapošljavanja Hrvatska će taj prosjek dostići tek za 60 godina, upozorava Prašnjak.

Ulazak Hrvatske u EU dodatno je povećao problem odlaska sestara iz Hrvatske. Po podacima sindikata, više od 950 otišlo ih je u inozemstvo u zadnjih godinu i pol dana. “Podaci s terena govore o velikom broju sestara koje i dalje traže dopusnice od strukovne komore za odlazak u inozemstvo”, upozorava Prašnjak. U sindikatu stoga traže od Ministarstva zdravlja izradu situacijske analize na području sestrinstva, utvrđivanje točnog broja zaposlenih sestara i desetogodišnju strategiju njihova obrazovanja i zapošljavanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.