"Relativizacija zla veći grijeh od grijeha zločinaca"

Vijesti 22. tra 201616:28 > 16:33
N1

Srpsko narodno vijeće poslalo je priopćenje o Liturgiji i pomenu za žrtve Jasenovca. " Među okupljenima su bili i predstavnici Srba u Hrvatskoj, uključujući predsjednika SNV-a i saborskog zastupnika Milorada Pupovca", kažu među ostalim. Prenosimo ih u cijelosti:

“Eparhija pakračko-slavonska Srpske pravoslavne crkve održala je u crkvi sv. Ilije, u selu Mlaka kod Jasenovca arhijerejsku liturgiju i pomen za žrtve ustaškog logora Jasenovac. Liturgiju je služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije uz sasluženje episkopa pakračko-slavonskog Jovana i umirovljenog episkopa Atanasija sa sveštenstvom i monaštvom.

“Nismo se ovdje došli baviti matematikom i sabirati i oduzimati žrtve ovog strašnog mjesta. Došli smo da se pomolimo za pokoj mučenika i na carstvo nebesko da im Bog da, ali još više smo ovdje da u pokajanju molimo oproštenje od drugih i da molimo svete mučenike, žene i djecu koji su tu stradali, da nama oproste jer smo protiv njih učinili što nismo smjeli ili nismo učinili, a trebali smo”, rekao je u propovijedi mitropolit Porfirije.

Mitropolit je podsjetio da je u Mlaki bio ženski logor u kojem su uvjeti bili stravični, kao i da je 22. travnja 1945. izvršen proboj posljednjih logoraša iz Jasenovca.

“Svaka relativizacija zla veći grijeh od onoga koji su počinili zločinci”

“Taj proboj znači čežnju za slobodom, a onaj koji čezne za slobodom, nije u stanju da ukida drugom slobodu i zato ovaj proboj nije bio obično bekstvo u slobodu, iako i to postoji. Bio je više od toga, to je bekstvo od smrti, to je vaskrsenje, jer Golgota koja se nalazi ovdje jest istovremeno i mjesto vaskrsenja”, rekao je mitropolit, naglasivši da je svaka relativizacija zla koje se ovdje dogodilo veći grijeh od onoga koji su počinili zločinci.

“Svaka vrsta relativizacije zla koje se ovdje dogodilo, ili bilo gdje u svijetu, nije ništa drugo nego veći grijeh od onoga koji su počinili zločinci, zato što ničim uslovljeni, ničim izazvani oni koji pokušavaju da minimiziraju i relativiziraju zlo ustvari daju signal da je to dobar put, da nije loše činiti zlo, samo je važno na koji način ga maskirati”, dodao je.

Mitropolit Porfirije novinarima je nakon pomena za žrtve Jasenovca naglasio da “Bog voli svakog čovjeka jer želi da svi budemo jedno i da svi budemo braća”.

“Mi smo u jedinstvu i zato ovakva mjesta trebaju probuditi ljubav i molitvu onima koji su ovdje stradali da nama pomognu da se mi pokajemo za svoje grijehe i da znamo da nada uvijek otvara put u život. Ljudi koji su ovdje stradali i koji su izvršili proboj imali su nadu koja je pobedila kao što je Hristos pobijedio smrt”, rekao je mitropolit.

Liturgiji u selu Mlaka prisustvovao je velik broj vjernika. Među okupljenima su bili i predstavnici Srba u Hrvatskoj, uključujući predsjednika SNV-a i saborskog zastupnika Milorada Pupovca, saborskog zastupnika Milu Horvata, predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića, dožupana sisačko-moslavačkog Bogdana Rkmana i virovitičko-podravskog Igora Pavkovića, načelnika općine Dvor Nikolu Arbutinu, kao i veliki broj članova srpskih manjinskih vijeća. Osim njih, tu su bili i ambasadorka Srbije Mira Nikolić sa suradnicima, kao i diplomatski predstavnici više zemalja.

Osim hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, liturgiji je prisustvovao i Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije, Vladimir Božović iz Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Vlade Srbije, kao i ministar prosvjete i kulture u Republici Srpskoj Dane Malešević te direktor Sekretarijata za vere RS-a Dragan Davidović.
Nakon liturgije, vladike, sveštenici i vjernici otišli su u jasenovački manastir sv. Jovana gdje je također održan pomen za žrtve.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.