"Narko kartel iz Amerike ima jak motiv da smjesti policiji"

Vijesti 23. tra 201620:49 > 20:54
Patrik Macek/PIXSELL

Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je u subotu rekao da policijski službenih dobije svoje mjesto u sustavu na način da ga imenuje Povjerenstvo

“Ministar je osoba koja predlaže samo glavnog ravnatelja policije i daje suglasnost kod imenovanja 20 načelnika Policijskih uprava. On se javio na natječaj za mjesto načelnika Odjela organiziranog kriminaliteta u PU zagrebačkoj”, rekao je za Dnevnik Nove TV odgovarajući na pitanje o Željku Dolačkom, koji je osumnjičen da je opljačkao policiju u Heinzelovoj.

“Na tom istom mjestu je bio i u vrijeme kada ja nisam bio u policiji. 1999. je bio donačelnik, pa kada bi tako išli gledati onda je kadar i gospodina Tomislava Karamarka i svih onih prije toga. Prema tome, nije pošteno na taj način to govoriti. Treba imati povjerenja u policijske službenike da su spremni raditi svoj posao, ali jednako tako kao i u stotine slučajeva za vrijeme mog mandata, ne možete stavljati ruku u vatru za nekoga'”, kaže Ostojić.

Što kažete na ovakav rasplet policijske istrage u Heinzlovoj?

“On je na neki način bio očekivan jer je odmah prvog dana g. Dolački suspendiran, ali je činjenica da sve to skupa ide s varijantom ‘gdje ima dima ima i vatre’. Međutim, kad ima puno dima pitanje je postoji li uopće vatra. Prema tome ja bih u ovom trenutku ostao suzdržan, nikad nisam komentirao istrage. Nadam se da pravna država množe funkcionirati samo na način da se uz čvrste dokaze optuži nekoga za ovakvo kazneno djelo. U ovom trenutku je jasno vidljivo da tih dokaza u ovom trenutku nema. Ali vidjet ćemo, ja ne mogu govoriti nešto što ne znam, tj. nisam upoznat s detaljima istrage što je logično. Ali je šteta što izgleda s detaljima nisu upoznati ni odvjetnici”.

Je li moguće da je sve ovo netko smjestio Dolačkom?

‘Ja mislim da ako se govori o smještanju da je naravno moguć svaki scenarij. Pogotovo što je prije toga ista ekipa, koju je vodio Dolački, riješila 630 milijuna kuna pranja novca u zlatu. To su jaki motivi, narko kartel iz Južne Amerike. Prema tome oni imaju jak motiv da eventualno sudjeluju. Ali ne da smjeste Dolačkom, ovo je namještaljka policiji”, rekao je Ostojić.

“HDZ je jako frustriran što nema kontrolu nad represivnim aparatom. Oni ulaze u unutarstranačke izbore, probajte zamisliti kako je Karamarku i njima bez da imaju kontrolu nad policijom i tajnom službom a ulaze u unutarstranačke izbore. To je nešto što je za njih nedopustivo i iz tog razloga stalno napadaju ministra Orepića koji je pod teškim pritiskom. Ne samo on nego i svi oni koji u ovom trenutku trebaju raditi u sustavu”, rekao je bivši ministar unutarnjih poslova.

Inače, Dolačkom je danas određen istražni zatvor od 30 dana, o čemu detaljnije možete čitati OVDJE.