Erdogan: Naš je cilj da razmjena s RH bude milijardu dolara

Vijesti 26. tra 201615:07 > 19:39
Jurica Galoic/PIXSELL

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je u utorak oko 15 sati u Međunarodnu zračnu luku Zagreb. Erdogan će tijekom dvodnevnog posjeta Zagrebu s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarati o bilateralnim odnosima, posebno o jačanju gospodarske suradnje i sudjelovati na obilježavanju stote godišnjice islama u Hrvatskoj.

Boravak Erdogana pratite na N1 televiziji i na našem portalu.

19:39 Naša dužnost u NATO-u pružit će nam priliku da govorimo o terorizmu i predsjednica je naglasila kako Turska puno čini u toj borbi i želim joj na tome zahvaliti. Znam da se Hrvatska brine oko izbjeglica, na tom polju mi puno radimo, kazao je turski predsjednik. 

Zapad treba pokazati humanost i pružiti ‘drugačiju vrstu’ pomoći Turskoj koja nikada neće zatvoriti vrata izbjeglicama iz Sirije, rekao je turski predsjednik Tayyip Erdogan.

“Turska nikada nije niti će zatvoriti vrata ljudima koji bježe pred bombama”, izjavio je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.
Dodao je da Zapad mora drugačije reagirati i Turskoj pružiti drugačiju vrstu pomoći, nije precizirao na koju vrstu pomoći misli.

19:38 Zajednička politika na Balkanu je važna. Po tom pitanju RH, BiH i Turska mogu stvoriti snažan trilaterani mehanizam kojim će upravljati samo visoki državni dužnosnici.

19:37 Želim naglasiti naše gospodarske odnose. Potrebno ih je poboljšati. Naš cilj je da razmjena  bude oko 1 milijardu dolara. Trenutno se ne vidi potencijal zemalja u tom pitanju, ali dok god mi imamo volju da to postignemo to i možemo. S nama je 60 poduzetnika i tvrtki koje su investitori u RH i ta ulaganja se nastavljaju. Potrebno je poduzeti i korake na području luka i prometne povezanosti. Broj Turaka koji posjete Tursku je 35 tisuća i nadamo se da ćemo na temelju razgovora povećati njihov broj, rekao je Erdogan.

19:36 U 10 godina se puno promijenilo. To pokazuje da u RH vlada jedna druga dinamika. Ušli ste u EU i NATO i tijekom ovog perioda, posebice priključenje u NATO, mi kao Turska pružamo potporu, kazao je Erdogan

19:35 ‘Hrvatsku smatramo saveznikom. Sutra ćemo imati sastanke vezane uz poslovni forum. Vjerujem da ćemo u budućnosti bolje pratiti stvari na tom području’, rekao je Erdogan.

19:15  Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović turskom je predsjedniku Erdoganu poželjea dobrodošlicu. ‘Drago mi je da je došao s velikim izaslanstvom što pokazuje interes Turske za ulaganjima. Održat ćemo zajednički gospodarski forum i nastavit ćemo razgovore o turizmu, kulturi i energetici. Razgovarali smo o bilateralnim odnosima koji su dobri. Ali i o izvozu proizvoda u Tursku, suradnji na području energetike, posebno o plinovodima’, kazala je predsjednica, dodavši da Hrvatska podržava put Turske u Europsku uniju. ‘Naravno, suradnici smo u NATO-u i podržavamo ulazak drugih država u EU i NATO s područja jugoistočne Europe’, rekla je Grabar Kitarović.

Izrazila je povjerenje u trilateralnu suradnju Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koja će pomoći BiH na putu političke emancipacije, pune aktivacije MAP-a i članstvu u NATO-u te napretku BiH kao države.

S turskim je kolegom razgovarala i o migrantskoj krizi, u kojoj Turska ima važnu ulogu. ‘Posebno smo dogovorili trilateralnu suradnju BiH, Turske i Hrvatske, kad je riječ o pitanjima migracija i posebno razmjeni informacija u borbi protiv terorizma’, kazala je predsjednica i dodala da u pitanju nije samo razmjena informacija, nego i konkretna suradnja ministarstava.

Kazala je da želi potaknuti učenje turskog jezika i kulture, ali i promicati hrvatsku kulturu u Turskoj. ‘Sutra je bitna i 100. obljetnica islama, ali se posebno veselim suradnji u gospodarstvu’, kazala je predsjednica.

18:50 Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović i predsjednik Unije turskih komora (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, na današnjem su sastanku razgovarali o jačanju bilateralne suradnje Hrvatske i Turske te su se složili kako gospodarske komore i politika mogu dati podlogu i olakšati gospodarstvenicima ulazak na nova tržišta, priopćeno je u utorak iz HGK.

17:50 Izjave Erdogana i Grabar Kitarović očekuju se oko 18:45 sati. Pratite ih uživo na N1.

17:35 Savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Mate Granić za N1 je kazao kako je Turska važna kao gospodarski partner, ali i kao ključni faktor za rješavanje migrantske krize.

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE OVDJE.

17:15 Erdogan je sa suprugom stigao na Pantovčak, gdje su ga dočekali Kolinda Grabar Kitarović i njezin suprug Jakov.

17:10 ”Utjecaj Turske na ovom području je vrlo velik. Turska ima ovdje interese. Hrvatsku Turska doživljava manje važnom od primjerice Srbije. BiH je izuzetno važna za Srbiju, Tursku i BiH. Turska je u NATO-u kao i Hrvatska pa zajedno mogu olakšavati ulazak BiH u NATO”, kazao je Klisović.

17:05 ‘‘Erdogan koristi politički islam da Tursku promovira kao lidera islamskog svijeta, ali mu to ne ide. Ima loše odnose s većinom svojih susjeda”, kazao je u studiju N1 Joško Klisović, bivši pomoćnik ministrice vanjskih poslova.

17:00 Sve je spremno za dolazak Erdogana na Pantovčak. Osim predsjedice dočekuju ga potpredsjednik Vlade, Tomislav Karamarko i ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

16:50 ”Najvljeno je da će teme razgovora Grabar Kitarović i Erdogana biti bilateralni odnosi za koje se govori da su prijateljski, zatim jačanje gospodarske suradnje. Predsjednica i Erdogan će razgovarati i o BiH koju obje države podupiru na ulasku u EU, o izbjegličkoj krizi. Prioritetna tema je migrantska kriza tj. način na koji Turska i EU surađuju kako bi spriječile priljev migranata”, javila je reporterka N1 Nataša Božić s Pantovčaka.

”Druga tema razgovora biti će i jačanje gospodarske suradnje dviju zemalja. Ulaganja Turske u RH iznose 213 mlijuna eura što je samo 1 posto stranih ulaganja. Turska je zainteresirana za ulaganja primarno u turizam i energetski sektor”, rekla je naša reporterka.

16:00 Prometna nesreća na trasi kojom prolazi Erdogan.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

15:05 Erdogan sletio u Zagreb

U posebnoj emisiji koja počinje u 16:40 sati kod urednice Ivane Dragičević gostovat će Joško Klisović, saborski zastupnik i bivši pomoćnik ministrice vanjskih poslova. Uz njega gošća će biti i turkologinja te Nikolina Rajković, a događaje na Pantovčaku će pratiti naša reporterka Nataša Božić.

Zbog dolaska turoskog predsjednika u Zagrebu je na snazi posebna regulacija prometa, a o tome više saznajte OVDJE.

S predsjednicom Republike, Kolindom Grabar Kitarović Erdogan bi trebao razgovarati o izbjegličkoj krizi i približavanju Turske EU-u, uz jačanje međusobnih gospodarskih odnosa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.