Granić: Bez Turske nema rješenja migrantske krize

Vijesti 26. tra 201617:35 > 17:44
N1

Gost reporterke Nataše Božić na Pantovčaku bio je savjetnik predsjednice, Mate Granić koji je dao svoje viđenje današnjeg posjeta turskog predsjednika Hrvatskoj.

”S predsjednikom Erdoganom dolazi snažno gospodarsko izaslanstvo. Razlog dolaska je i 100 godina islama. Hrvatska je primjer najbolje integrirane islamske zajednice u Europi. Dolazak ima i politčko značenje jer Turska ima ključnu ulogu u rješavanju migrantske krize. Predsjednica je bila prva državnica koje je rekla da je uloga Turske u rješavanju migrantske krize ključna. To će biti i glavne teme razgovora”, kazao je Granić.

Govoreći o sporazumu EU i Ankare, Granić je rekao da je Turska ključna u rješavanju problema migranata.

”Neosporno je da Turska ima ključno geostrateško mjesto i bez nje problem migrantske krize nije moguće rješavati. Europa ima svoje vrijednosti i svaka država mora ispuniti procesu pristupanja EU”, kazao je.

”I Turska i EU imaju interes da ovaj sporazum zaživi. Ako ne zaživi onda imamo opet situaciju da migrantska kriza podijeli Europu. Mnoge države su se ogradile žicom. Europa je u jednom trentuku bila potpuno podijeljena. I Njemačka je bila duboko podjeljena. Itekakav je interes i jedne i druge strane da se nađe rješenje”, rekao je.

Tijekom 90-tih Granić je surađivao s tadašnjim predsjednikom Turske, Demirelom. Upitan da ga usporedi s Erdoganom kaže kako su različite ličnosti.

”Različite ličnosti, ali jake osobnosti. Demirel je bio u izrazito prijateljskim odnosima s Tuđmanom i u ključnim trenucima je pružio ruku. Tu je bila njegova velika uloga. U svemu tome sam se više puta sretao i kasnije s Demirelom – bio je veliki državnik koji je odlično razumio sve probleme ovog prostora i puno je pridonio zaustavljanju rata u BiH”, rekao je Granić koji je naglasio važnost gospodarske suradnje s Turskom.

”To je naša zadaća, a to je mijenjanje poduzetničke klime. Ako to ne napravimo, nitko nam neće biti kriv. Treba pomagati, a ne sprječavati ulagnja”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.