'Predsjednica bi trebala dati dokaze za tvrdnje o Lozančiću'

Vijesti 06. svi 201618:13 > 18:15
N1

Gost Dnevnika u 18 bio je stručnjak za sigurnost Bono Marjanović koji je analizirao situaciju oko SOA-e i optužbe da je Lozančić privatni špijun Zorana Milanovića.

Premijer kaže da ništa u ovom slučaju nije vidio ni čuo. Kako je to moguće?

Sve upućuje na to da je stvar u kompromisu. Znamo kako je situacija počela, znamo da je premijer  govorio da nije vidio kršenje zakona, znamo i sami da u proteklih mjesec i pol nije bili nešto medijski eksponirana ova tema. To je dalo vremena da se stvori kompromis i da se razgovara s Lozančićem. Supotpis premijera doživljavam kao kompromis.

Što kažete na predsjedničinu izajvu da je Lozančić privatni Milanovićev špijun?

Kad je počelo upiranje prstom u kršenje zakona to je bilo bez dokaza. Bilo je rečeno na povjerenje. Sad je opet upereno prstom u njega da je privatni špijun – trebalo bi dati argumente za takve tvrdnje. Ako je istina onda bi to bio slučaj bez presedana i trebalo bi snositi kaznenu odgovornost.

Cijela ova komunkacija i medijsko ratovanje, tko je u pravu, a tko nije, odvija se bez parlamentarnog nadzora i građanskog nadzora, ali taj nadzor još nije ni formiran. Sve ovo govorimo na način kome ćemo se prikloniti. Ako govorimo da je bio prvatni špijun – pretpostavka je da ljudi iz tog sustava koji su odavali informacije teško da će ih bilo gdje zavesti. Bilo bi dobro da predsjenica da dokaze ako ih ima jer ako ostane na ovome ostavlja lošu poruku građanima. Ovdje bi svi prošli lišo osim što bi jedna osoba bila ukaljana.

Ugrožava li ova situacija sigurnost u Hrvatskoj?

Teško je reći jer bi to išlo u domenu staklene kugle, ali odaje neozbiljan dojam prema zemljama partnerima. Tako da sigurnost nije ugrožena jer aparat ne čini jedna osoba. Taj sustav je sastavljen od profesionalaca, ali kad se nad njega nadvije neka tama onda ostavlja na te ljude trag ali ne toliko da se naruši sigurnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.