Sandre Perković u Saboru nema, a plaća uredno sjeda

Vijesti 16. svi 201614:13 > 14:21
Patrik Macek/PIXSELL

Vladajućoj većini već tri tjedna uzastopce nedostaje kvorum kako bi uopće mogli izglasavati zakone u Saboru. Tanašna većina ovisi o svega nekoliko ruku. Bolest, službeni put pojedinih zastupnika i kvoruma nema.

Sandra Perković iz stranke Milana Bandića jedna je od onih čija je ruka bitna. Vrhunska sportašica u jeku je natjecanja i priprema za OI u Riju. Nedavno se požalila da šest mjeseci nije primila olimpijsku stipendiju. Nju je nedvojbeno zaslužila. Istovremeno će za pet mjeseci u Saboru primiti 63 tisuće kuna. Izuzev konstituirajuće sjednice u Saboru, prema službenim podacima, nakon toga se nije nijednom registrirala. Čak ni petkom kada se glasa, piše Tportal.

Tri tjedna uzastopce vladajući u Saboru nisu imali kvorum za izglasavanje zakona. Kada se prije tri dana konačno učinilo da imaju 76 ruku, one su izdržale samo četiri točke dnevnog reda, a onda se Ivan Vilibor Sinčić priključio ostatku oporbe ispred sabornice i srušio kvorum. HDZ, Most i ostali koalicijski partneri ostali su na suhom. Pokušala se krivica svaliti na lijevu opciju i Sinčića, ali jedina je istina ta da su u Saboru nedostajali HDZ-ovci i njihovi partneri. Neki su bili bolesni, neki na službenom putu, a oni koji svoj izostanak nisu ni opravdali bila je i Sandra Perković, zastupnica iz redova stranke BM 365.

Perković je u trenutku sakupljanja kvoruma bila u Šangaju na natjecanju Dijamantne lige. Bacanje diska, osvajanje Dijamantne lige i osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Riju njezini su zacrtani ciljevi u ovoj sezoni. Rad u Saboru za dobrobit građana, prisustvovanje sjednicama, raspravljanje o zakonima, rad u Odboru za obitelj, mlade i sport ipak su drugom su planu.

‘Neka mi uzmu sve, bitno mi je samo zlato u Riju. Ne mogu se više opterećivati time. Moja jedina okupacija mora biti Rio. Drugo me ne zanima’, izjavila je prošloga tjedna u razgovoru za Sportske novosti. Požalila se na to kako šest mjeseci nije dobila olimpijsku stipendiju, ali ne i kako će za pet mjeseci primiti 63 tisuće kuna neto a da na Markovu trgu, izuzmemo li konstituirajuću sjednicu, prema službenim podacima Sabora, nije bila nijednom. Istina, stipendiju je trebala dobiti jer ju je predanim radom i rezultatima zaslužila. Doduše, Zakon joj omogućuje da prima saborsku plaću iako je zapravo nije zaslužila.

Hoće li Perković idućeg petka biti u Saboru i kako ona gleda na nedostatak kvoruma, Tportal je pokušao doznati od nje, ali na telefonski poziv nije odgovorila. Ono što je sigurno jest to da je u Saboru neće biti 27. svibnja jer tada je miting Dijamantne lige u Eugeneu (SAD), a nije isključeno da će Domoljubna koalicija i Most kvorum bez nje morati sakupljati i 17. lipnja jer je dan ranije miting u Oslu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.