Hoće li Karamarko o(p)stati u Vladi?

Vijesti 26. svi 201620:27 > 27. svi 2016 18:32
N1

Nakon što je Božo Petrov objavio da će Mostovi zastupnici glasovati za opoziv Tomislava Karamarka sve je jasnije da se vladajuća koalicija nalazi u velikoj krizi. Budite UŽIVO uz N1, cijeli dan smo u specijalnom programu.

U studiju N1 uz Tihomira Ladišića, Natašu Božić i Anku Bilić Keserović krizu vlasti komentiraju brojni gosti među kojima su Radimir Čačić, Ivan Vilibor Sinčić, Jadranka Kosor, Peđa Grbin, Berislav Jelinić, Ana Raić Knezević… Pratite naš specijalni program na OVOM LINKU.

TIJEK DOGAĐAJA:

18:30 Šef HDZ-a Tomislav Karamarko obratio se javnosti nakon što je Vlada odbila prihvatiti prijedlog za njegovim opozivom. Rekao je, među ostalim, da MOST i Petrov neće srušiti Vladu, i da o HDZ-u ovisi budućnost Hrvatske. Više možete pročitati na ovoj poveznici.

17:35 Javnosti se obratio Božo Petrov rekavši kako Karamarko nije svjestan odgovornosti koju Vlada ima. Više pročitajte OVDJE.

N1

17:30 Vlada je odlučila – ne prihvaća se prijedlog za opoziv Karamarka. Više pročitajte OVDJE.

17:20 Većina članova Predsjedništva HDZ-a odlučili su danas zaobići medije, ne žele komentirati ili samo negiraju eventualni skori raspad Vlade. Na Predsjedništvo je stigao i Karamarko, no nije dao izjavu, koju je najavio za oko 18 sati.

17:00 Krizu vlasti je u specijalnoj emisiji N1 televizije komentirala i Mirela Holy, koja je među ostalim rekla da “iza ove situacije stoje viši interesi, a ne Most.” Cijeli intervju popratili smo na ovoj poveznici.

16:33 Ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković rekao je da se “mora pričekati”, i da će Vlada “većinom glasova prihvatiti podršku prvom potpredsjedniku Vlade. Do Sabora će se stvari još razvijati. Vidjet ćete sve vrlo brzo”, rekao je Butković. “Uopće ne treba dizati paniku, sve je pod kontrolom”, dodao je za kraj.

Andrija Mikulić kazao je pak da je u svakoj demokraciji moguće izražavanje mišljenja drugih. “Apsolutno stojimo iza Karamarka i ne vidim problem u tome”, kazao je i pobjegao od novinara.

N1

16:30 Članovi HDZ-a pomalo pristižu u zagrebački hotel Panoramu, gdje će se održati sjednica Predsjedništva stranke. Rečeno nam je da će šef stranke Tomislav Karamarko održati press konferenciju oko 18 sati, nakon pressice Bože Petrova (MOST), ali da to nema veze jedno s drugim.

15:30 Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je za N1 krizu u Vladi. Rekao je, među ostalim, da ova Vlada nije napravila ništa, skeptično gledajući na izjave premijera koji tvrdi drugačije. Smatra i da su i Karamarko i Petrov okrznuti aktualnim događajima. Intervju smo popratili na ovoj poveznici.

15:15 “Nisam formalno član Mosta, ali svi smo na istom putu, glasat ćemo za opoziv Tomislava Karamarka. Čekam da me premijer pozove, ne znam kad će to biti. Moj stav je, i tako ću i glasati, Karamarko mora otići. Hrvatski narod mora prepoznati da se sada lome najvažnine stvari”, rekao je Vlaho Orepić za Index.

14:40Premijer Orešković izašao je pred novinare:

‘Karamarko će imati moju podršku… Dozvolite da ljudi rade svoj posao i da donesu neke odluke. Ima moju podršku. Petrov ima svoj stav, moj je drugačiji. Previše se krvi prolilo za demokraciju i ne bih volio da se ovakve odluke donesu jer to nije pravi put’, kazao je.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE


13:50 U trenutku dok građane zanima kako će se Vlada izjasniti o zahtjevu za opozivom potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, premijer gleda film.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

N1

13:45 Stipe Gabrić Jambo iznio je optužbe na račun Bože Petrova.

”Pozivam Cvitana i ravnateljicu USKOK-a da se očituju o zapisniku od 22. rujna 2015. kad sam ja kao vijećnik i kao bivši gradončelnik u 4 mandata primijetio nepravilnosti gdje je Metković oštećen za preko milijun kuna”, rekao je Jambo, ali nije stao samo na tome.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

13:20 U emisiji smo razgovarali s Andrijom Hebrangom koji je kazao:

‘Naše, hrvatsko, biračko tijelo je najslabije informirano tijelo, u medijima nemamo zastupljenu desnu političku opciju i imamo jednostano informiranje. Posljedica toga su čudni rezultati na izborima, ali to je demokracija. No mišljenje koje narod iskazuje je jednostrano. Mi smo 10 godina birali jednog Stipu Mesićća koji je odavao državne tajne, pa Josipovića koji je govorio protiv nas u inozemstvu… Zadnje 4 godine imali smo najnesposobniju Vladu u povijesti Hrvatske. Tu je nastupio Most – neudruženi niti po programima niti po reformama i došli su do vlasti. Imamo labavu koaliciju, krizu kakvu ne pamtimo od 1991., imamo premijera koji nije političar i nemoguće je da on obnaša političku dužnost. Ovo je sve logičan nastavak svega toga. Karamarko i firma njegove supruge tu su irelevantni. U SDP-u i HDZ-u bilo je neusporedivo većih sukoba interesa’, rekao je Hebrang.

N1

13:00 Ministar vanjskih poslova Miro Kovač uvjeren je da Karamarko ostaje na čelu HDZ-a i Domoljubne koalicije.

”Uvjeren sam u opstanak Vlade u kojoj su HDZ i Domoljubna koalicija, predvođena Tomislavom Karamarkom, temeljni čimbenik i neizostavni dioničar”, kazao je Kovač tri puta.

”Ne bih volio gubiti vrijeme na hipotetska pitanja. Bit će sjednica, Vlada će bit protiv opoziva Karamarka, a sutra je opći sabor HDZ-a pa vas pozivam da dođete i osjetitie snagu i jedinstvo najjače stranke u Hrvatskoj”, rekao je Kovač.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

12:45 Juro Martinović, zastupnik Mosta kaže da neće podržati zahtjev za smjenu Karamarka dok se ne utvrde sve činjenice i da on od tog stava koji je već ranije rekao ne odustaje. VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

12:30 N1 neslužbeno doznaje da je došlo do još jedne odgode današnje telefonske sjednice na kojoj se ministri trebaju izjasniti o zahtjesu za opozivom Tomislava Karamarka. Sjednica je prvo trebala početi oko 10 sati, pa je odgođena za 14:30, a sada za nakon 16 sati. VIŠE ĆITAJTE OVDJE

11:45 Radimir Čačić je za N1 dao svoje viđenje političke krize u kojoj se našla Vlada.

”Ja sam uvjeren da su jedino pravo rješenje izbori. Vlada objektivno ne radi ništa bez obzira na pokušaje nekih ministara da prikažu svoje poteze kao reforme. Ono što smo od Vlade dobili je ideologija i ništa od struke. Novi izbori jedino mogu pomoći da iziđemo iz duboke krize. Ovo je privi put da Hrvatska nema Vladu”, kazao je Čačić.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

N1

11:25 U programu N1 televizije gostovala je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković.

”Povjerenstvo je prije donošenje odluke o pokretanju postupka zatražilo jedan dio dokumentacije od nadležnih tijela. Jedan dio je pristigao, ali ne sve što je potrebno. Početkom tjedana, ako ne primimo sve što je zatraženo, uputit ćemo i požurnice, a moramo pričekati da ono što smo zatražili i pristigne. U protivnom odluka Povjerenstva teško da bi bila objektivna i nepristrana. Mi ćemo dati sve od sebe da se postupak provede bez odugovlačenja”, kazala je Orešković.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

N1

11:20 Telefonska sjednica Vlade je odgođena, javlja Slobodna Dalmacija.

Više pročitajte OVDJE.

11:12 Konferenciju za novinare danas su održali i HNS-ovci u čije je ime govorio njihov predsjednik Ivan Vrdoljak.

”Slijedi glasanje u Saboru, 18 lipnja je krajnji rok za to. Tada ćemo znati više što će se događati. Ja bih volio da se to glasovanje obavi što prije. To bi svima odgovaralo osim onima koji bi vršili pritisak na neke političke opcije. Zbog toga je jedan gradonačelnik Vukovara završio zatvoru. Nemoguće je da preslagivanjima dobijemo Vladu koja treba Hrvatskoj. HNS je spreman za izbore. Mi smo spremni sutra izaći na izbore”, kazao je Vrdoljak, i poručio kako će svi zastupnici HNS-a glasovati protiv Karamarka.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

10:50 Upravo je objavljeno da će Most u 17:30 u svome sjedištu u Smičiklasovoj održati konferenciju za novinare.

Je li moguće da će Petrov objaviti da se predomislio? U okolnostima i s akterima koji trenutno gledamo na našoj političkoj sceni sve je, nažalost, moguće, kaže Nataša Božić, navodeći ipak kako je to malo vjerojatno.

10:30 Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar danas je održao konferenciju za medije gdje je govorio o ostavci voditelja ekspertne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme.Tom prilikom izrazio je podršku provm potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku.

”Karamarko ima moju apsolutnu podršku, ne znam je li telefonska sjednica održana”, kazao je Šustar.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

9:45 Na zagrebačkom groblju Mirogoj krizu vlasti komentirali su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i Andrija Mikulić.

”Moramo zasukati rukave, zaboraviti na prijepore i raditi na dobrobit Zagreba i Hrvatske kazao je Bandić kratko.

Još kraći bio je Mikulić koje je, upitan da komentira izjavu Bože Petrova, kazao da svatko ima pravo na svoje mišljenje.

9:40 Krizu vlasti je za N1 komentirala i bivša premijerka Jadranka Kosor.

”Činjenica je da je Vlada sastavljena samo radi Mosta. Da se Most nije priključio HDZ-u ne bi bilo Vlade. Most je htio nestranačkog premijera. Most ima ključeve. Ako odluči zaključati Vladu  stvari su donekle jasne”, kazala je Kosor.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

9:25 Gost specijalnog programa N1 bio je saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin koji nam je kazao da SDP neće ići ni u kakvo preslagivanje te da su jedino rješenje – prijevremeni izbori.

”Karmarko je jedini za ovo kriv, a posredno I Most koji ga je doveo na vlast. Ne očekujemo potporu niti Mosta ni Živog zida. Samo očekujemo da svi dođu u Sabor i odluče kakvu Hrvatsku žele – onu Karamarkovu koji stavlja osobni interes ispred nacionalnog ili drugačiju”, kazao je Grbin.

”Ne postoji pitanje osiguravanja većine. Pokrenuli smo postupak i naveli sve što je napravio otkad je došao na čelo Vlade. I onda smo nabrojali sve što je radio zastupajući svoj interes. Siguran sam da postoji većina koja je za njegov opoziv”, kazao je Grbin.

”Razgovori se vode kontinuirano. S Mostovcima razgovaramo. Dođeš i pitaš kolegu možeš li podržati Karmarka. Neki kažu da ne mogu, a drugi gledaju u pod i ne kažu ništa”, kazao je.

9:18 Premijer još nije došao u Vladu kao ni Petrov i Karmarko. Jasnog odgovora na pitanje kada će krenuti telefonska sjednica na kojoj će ministri glasati o povjerenju Karamarku još uvijek nema, javlja naša reporterka Katarina Brečić s Markovog trga.

8:40 Reporter N1 Elvir Mešanović razgovarao je na Mirogoju s ministrom obrane Josipom Buljevićem.

‘Odnosi unutar Vlade su stvar koja se mijenja. Karamarko ima moje apsolutno povjerenje”, kazao je ministar.

VIŠE PROČITAJTEOVDJE

8:30 Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić bio je gost specijalnog programa N1.

”Moguće je da Karamarko padne i da sam da ostavku ako ga udari moral. Ključno je da je trebao sam shvatiti u kakvoj situaciji se nalazi. Ako gledate Most i njegov stav vidite da su promijenili priču. Prvo su govorili da ne znaju ništa i da će čekati Povjerenstvo, a sada obrat. Nakndanom pameću žele sudjelovati u ispravnom potezu”, kazao je Sinčić.

CIJELO GOSTOVANJE IVANA VILIBORA SINČIĆA PROČITAJTE OVDJE.

N1

8:16 ”Do ovog trenutka nema službenog objašnjenja od Petrova, Karamarka ili Oreškovića je li ovo znak da je izglasavanje nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade ujedno i kraj vladajuće koalicije”, kazala je reporterka N1 Katarina Brečić koja se uživo javila s Markovog trga.

8:07 ”Doista je teško zamisliti normalnu suradnju HDZ-a i Mosta nakon što danas ministri Mosta iskažu nepovjerenje Karamarku. Bilo bi nezamislivo da Vlada ne pretrpi udar. Čak i ova koalicija koja je spremna na svakakave kombinacije teško da ovo može preživjeti”, kazala je komentatorica N1 Nataša Božić.

Petrov protiv Karamarka

Podsjetimo Božo Petrov je rekao kako bi zbog političke odgovornosti i tereta kojeg u ovom trenutku predstavlja za Vladu, bilo dobro da se Karamarko povuče iz izvršne vlasti. Više o tome pročitajte OVDJE.

Oglasio se i gavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić te je kazao kako će Vlada izdržati ovaj mandat do kraja bez ikakvih preslagivanja. Više pročitajte OVDJE.