Nacional: Ana Karamarko kupila stan gotovinom iz Sobolija

Vijesti 14. lip 201608:51 > 09:25
Dusko Marusic/PIXSELL

Ana Karamarko je, prema pisanju Nacionala, stan u centru Zagreba platila 50.000 eura u gotovini. List piše i kako je u posjedu ekskluzivnih dokumenata preko koji se vidi da imovinska kartica šefa HDZ-a skriva porijeklo imovine Ane Karamarko.

O ovome je u Novom danu govorila novinarka i zamjenica glavnog urednika tjednika, Orhidea Gaura Hodak.

List piše i kako je stan kupljen od tvrtke Nikice Valentića 2003. godine, kako je manji dio plaćen kreditom, a veći, gotovinski dio, prikazan kao prihod od nesamostalne djelatnosti.

Ana Karamarko rođena Šarić, u to vrijeme Ana Schmidtbauer (prezime prvog supruga), platila je stan u Vlaškoj ulici 70.346 eura, odnosno 532.575,29 kuna. To bi značilo da je “kvadrat” stana Ana Karamarko platila 1.737 eura, dok se tržišna vrijednost četvornog metra stana na tako prestižnoj lokaciji, u potpuno novoj i elitnoj zgradi, u to vrijeme kretala između 2.800 i 3.000 eura, piše list. O okolnostima kupnje tog stana Nacional je uputio upit i bivšem premijeru Nikici Valentiću, vlasniku Niva inženjeringa. On je rekao da je u tom pogledu sve čisto te da je cijena bila u potpunosti komercijalna i uobičajena za tadašnje tržišne uvjete, a mogla je varirati desetak posto ovisno o veličini pojedinog stana.

“To se odvijalo u vrijeme dok je Tomislav Karamarko bio suvlasnik tvrtke Soboli, a prema našim podacima je već bio u ljubavnoj vezi s njom, što je važno za spomenuti, iako se radi o informacije koja se tiče njihovih privatnih života, ali je neosporna”, kazala je Gaura Hodak.

Tada je Ana Schmidtbauer počela raditi u uredu Ninoslava Pavića, šefa Europapress Holdinga, svježe nakon okončanja radnog odnosa u Ministarstvu vanjskih poslova, gdje je također bila tajnica. Novinarka naglašava da joj je taj posao morao donositi daleko manja primanja, nego kasnije u karijeri unutar EPH.

“Sama je u imovinskoj kartici pisala za taj stan da je plaćen dijelom iz kredita, a dijelom iz samostalne djelatnosti, no kako se u imovinskoj kartici ne vidi o kojem se odnosu radi, doznali smo da je 50 tisuća eura došlo mimo kredita. Ponudili smo joj da nam sama to objasni, ali nije odgovarala na naše upite, možda bi sama bolje objasnila odakle joj novac. Nama je visoki izvor, a kasnije je potvrđeno od više različitih ljudi, potvrdio da je novac došao od Sobolija, tj. da je novac od g. Karamarka”, kazala je Gaura Hodak, ističući da je to samo po sebi teško dokazati, ali trebalo bi biti moguće dokazati odakle joj novac.

N1

 Marić kao opterećenje Agrokoru

Novinarka je komentirala i činjenicu da HDZ ponovno predlaže mandatara koji je tehnokrat poput Tihomira Oreškovića, koji je tim više u opasnosti od sukoba interesa, budući da dolazi iz kompanije Agrokor, najveće privatne tvrtke u Hrvatskoj.

“Između premijera Oreškovića i potencijalnog nasljednika Marića nema razlike oko legitimiteta, ni jedan nemaju izborni legitimitet. Inače znamo da g. Todorić i Agrokor imaju poštedu u javnosti, ne propituju se njihovi potezi, a znamo i da koncern ima jako velik utjecaj na medija. Konkretno, Nacional je još u svibnju pisao da je Europska komisija stopirala isplatu sredstava za poljoprivredu zbog nepropisno provedenih natječaja. Spomenute su četiri velike tvrtke, od koje su dvije Agrokorove – PIK Vinkovci i Vupik. Iako se u medijima nešto malo spominjalo da je došlo do zaustavljanja isplate sredstava, rijetko se spominjalo koje su tvrtke, odnosno da su Todorićeve. Ukoliko Marić postane premijer, neće biti moguće takve stvari stopirati, sve če se povezivati s njim i to će štetiti Agrokoru. Naši izvori u toj tvrtki kažu nam da će im to predstavljati problem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.