Radin potpisao: "Do 10 sati ćemo riješiti potpise"

Vijesti 17. lip 201607:06 > 09:08
Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ova inicijativa prikupljanja potpisa za samoraspuštanje Sabora približila se svom cilju. Još jučer je Peđa Grbin kazao kako ne zna koliko točno potpisa su prikupili, ali da se brojka kreće oko potrebnih 76.

U Saboru gužva, zastupnici se motaju po hodnicima i održavaju sastanke, javlja Katarina Brečić. Bilo je najavljeno da će se u 8:30 sati sastati koalicija Hrvatska raste s Mostom, a zatim se pojavila informacija da zastupnici Mosta nisu došli. Sastanak kluba SDP-a je započeo u 9 sati, no ono što je važnije, manjinski su zastupnici, čini se, prelomili.

Brečić je, naime, dobila potvrdu od zastupnika talijanske manjine Furia Radina da će on dati potpis zajedno s IDS-om, a očekuje se da će uskoro to napraviti i zastupnici HDSSB-a i HRID-i te ostale manjine.

“Radin vjeruje da situacija može razriješiti do danas do 10 sati”, navodi reporterka N1.

HNS-ova saborska zastupnica Nada Turina Đurić poručila je da sve ovisi o tome hoće li zastupnici Mosta prilože svojih 12 potpisa, koji su spremni od jučer.

Pokazao ih je uoči rasprave o povjerenju Oreškoviću predsjednik kluba zastupnika Mosta, Miroslav Šimić. Kazao je kako će ukoliko Orešković padne te potpise i aktivirati. S obzirom da se to dogodilo postoji mogućnost da potpise predaju već danas.

No, Most neće razgovarati samo sa SDP-om. Robert Podolnjak je u Otvorenom kazao kako će se provesti konzultacije i s ostalim klubovima zastupnika.

”Sve te stranke trebale bi se što hitnije, nadam se već sutra, svojim potpisima jasno definirati stav”, kazao je Podolnjak.

Podsjetimo Hrvatski sabor jučer je izglasao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću. Tim činom pala je i Vlada koja je trajala malo preko četiri mjeseca, a izglasavanjem nepovjerenja počeo je teći rok od 30 dana u kojemu stranke mogu pokušati složiti novu većinu i imenovati novoga premijera.

KONZULTACIJE KOD PREDSJEDNIKE REPUBLIKE MOŽETE PRATITI OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.