Milijan Brkić preuzima HDZ

Vijesti 21. lip 201610:03 > 13:12
Robert Anic/PIXSELL

Predsjedništvo HDZ-a sastalo se u 11 sati, i to nakon što je predsjednik stranke Tomislav Karamarko podnio ostavku na tu funkciju. 'Nadam se da se Predsjedništvo neće ljutiti što ostavku prvo priopćavam javnosti', kazao je.

SPECIJALNU EMISIJU N1 televizije možete UŽIVO pratiti OVDJE.

Sjednica Predsjedništva uslijedila je nakon izjave Tomislava Karamarka koji je jutros podnio ostavku na funkciju predsjednika stranke. ‘Pokušat ću sa svojom strankom ostati u dobrim odnosima, nema razloga da me izbace iz HDZ-a’. Više pročitajte OVDJE.

TIJEK DOGAĐAJA PRATITE NA NAŠEM PORTALU:

12:45 Prema proceduri, sljedećih mjesec dana stranku preuzima Milijan Brkić, zamjenik predsjednika.

Milijan Brkić ustvrdio je da je kao moralan i odgovoran čovjek Karamarko podnio ostavku i uveo novi standard u hrvatsku politiku. “Napravio je domoljuban čin i hvala mu na svemu”, kazao je. Na pitanje podržava li Plenkovića, kazao je da “još nitko nije kandidat”, premda neki imaju ambicije, a njih je Brkić zamolio da ih ostave sa strane.

“Karamarko ostaje dužnosnik stranke, za njega ima mjesta u Glavnom odboru. Onakvo ponašanje prema predsjednicima stranke je prošlost, to je aorist”, kazao je Brkić. Više pročitajte OVDJE.

N1

12:32 “Razgovarali smo o mojoj neopozivoj ostavci! Ništa”, kazao je Tomislav Karamarko upitan što se događalo na Predsjedništvu. Nije htio reći što su rekli članovi Predsjedništva, kazavši da oni to trebaju reći: “Neću ih ja cinkat'”. Upitan je i je li se raspravljalo o kandidatima za šefa HDZ-a. Na upit koja će biti njegova buduća pozicija u stranci, odgovara: “Ne znam ništa! Hvala lijepa!”. Izjavu pročitajte OVDJE.

12:31 “Nema zakljčaka! Sve će biti dobro!”, poručio je Oleg Butković.

12:30 Anka Bilić Keserović kaže da većina članova Predsjedništva nije htjelo davati izjave. Milinović je “domoljubima poručio da je HDZ jedinstven i da će dobiti sljedeće izbore”. Prema raspoloženju članova Predsjedništva, ocjenjuje naša reporterka, HDZ ima problema oko usuglašavanja o budućnosti i da nisu  jedinstveni kada je riječ o kandidaturi Andreja Plenkovića.

12:20 Zlatko Hasanbegović poručio je novinarima da se nije odrekao Tomislava Karamarka. Više od toga pročitajte OVDJE.

12:00 Sjednica Predsjedništva HDZ-a je završena u podne.

11:20 “Želimo na čelu stranke istinskog domoljuba i HDZ-ovca, koji iza sebe ima mentalitet pobjednika”, kazao je član predsjedništva HDZ-a Darko Milinović. Upitan je li to upravo on, kaže: “Ne želim popustiti pritisku medija, koji želi nekoga od nas kandidirati”, kazao je Milinović.  “Vi odlučiti tko ima sve te karakteristike. Andrej Plenković ima neke od tih karakteristika”, kazao je Darko Milinović. Cijelu izjavu pročitajte i pogledajte OVDJE.

11:19 Anka Bilić Keserović navela je da je Pašalić u pravu, kada je riječ o ostavci predsjednika: Statut HDZ-a jasno propisuje da se u takvoj situaciji u roku od 30 dana saziva izvanredni sabor i delegati biraju samo predsjednika.

11:13 Čelnik splitskog HDZ-a Petar Škorić, kazao je nakon ostavke Karamarka da je ovo prilika da se krene put novih izbora. “Mislim da se previše mistificira i govori o nekoj podjeli i razlikama u HDZ-a. Vlada ozračje optimizma i ponosa”, kazao je. Više pročitajte OVDJE.

N1

11:11 Uz Plenkovića, Ivić Pašalić kao kandidate za čelnika ili čelnicu HDZ-a vidi i Olega Butkovića, Tomislava Tolušića i Ivanu Maletić, no smatra da su pogodni i članovi Predsjedništva.

11:07 “Ovo je dramatičan trenutak za HDZ. Vodstvo se mora zbrojati i vidjeti gdje je”, kazao je Pašalić, kojemu je Andrej Plenković simpatičan, ali smatra da je mogao pobijediti Karamarka da se kandidirao te ne prihvaća njegov razlog zašto nije. “Kome može pasti na pamet da je kandidatura razbijanje stranke?”, pitao je Pašalić. Još komentara Ivića Pašalića pročitajte OVDJE.

N1

11:01 “Kao predsjednika HDZ-a vidim onoga koga članstvo izabere”, komentirao je Zlatko Hasanbegović.

10:58 “Ljudi bježe od luzera… Karamarko je u silaznoj putanji i tko će htjeti graditi politički savez s njim”, kazao je u studiu N1 Ivić Pašalić, nekadašnji protukandidat Ivi Sanaderu za čelno mjesto HDZ-a, kojega je nakon toga jednoglasno isključio Sud časti HDZ-a.

On je ustvrdio i da se ne slaže s Tomislavom Karamarkom, koji je ustvrdio da je politika prljav posao. “To je časni posao za časne ljude”, ustvrdio je Ivić Pašalić, pripisujući Karamarkove riječi gorčini trenutka podnošenja ostavke.

10:40 Naša reporterka Anka Bilić Keserović kazala je kako u HDZ-u tvrde da do posljednjeg trenutka nisu znali što će Tomislav Karamarko reći na konferenciji za medije uoči sjednice Predsjedništva. Uz Karamarka nije bilo ni jednog kolege, niti jednog ministra iz raspadnute Vlade.

Podsjetimo, Oleg Butković kazao je jutros pri dolasku u stranku kako HDZ svoje probleme oduvijek rješava ‘unutar obitelji’, dodavši kako je Plenković ‘samo jedan od kandidata za predsjednika stranke’.

U ponedjeljak se, kao glavni kandidat koji će Karamarka naslijediti na poziciji predsjednika stranke, pojavio HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković, koji je najavio svoju kandidaturu, ukoliko dođe do unutarstranačkih izbora. Više pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.