"Karamarko bi trebao predavati povijest u zaleđu Zadra"

Vijesti 21. lip 201613:52 > 13:55
N1

Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je ostavku Tomislava Karamarka na mjesto predsjednika HDZ-a, kao i događaje u stranci.

“Očekujem da će po novom kurikulumu Karamarko u budućnosti predavati povijest u zaleđu Zadra”, kazao je Puhovski.  “On je pokazao da je čovjek koji polagano misli, njemu treba dugo vremena da donosi odluke, što, u svakom slučaju, nije dobra osobina. Sve odluke je donosio po onom načelu premalo i prekasno. Hoće li Karamarko ostati u HDZ-u ovisi o tome kakve će izjave davati i hoće li biti aktivan. No, kako on nije pretjerano aktivan čovjek po naravi, moguće je da ga njegova vlastita lijenost spasi da postane novom žrtvom isključivanja. Ali Karamarko u HDZ-u nema nikakvu budućnost”, kazao je Puhovski.

“Mislim da je Karamarko bliži većinskom raspoloženju u HDZ-u nego Plenković. Slažem se s Pašalićem da je Plenković pokazao loš tajming. Meni se čini da su mogući razni kandidati za novog predsjednika HDZ-a, pa i Miroslav Tuđman kao prijelazno rješenje. Ako se pokaže da je realna mogućnost prevelike podjele, onda bi se mogao izvršiti pritisak na druge kandidate da se povuku u ime jedinstva. Mislim da će biti više kandidata, ali ne mislim da je Plenković glavni favorit”, kazao je Puhovski.

Spomenuo je i tehničkoga ministra kulture, Zlatka Hasanbegovića. “Ne razumijem kako bi netko tko je musliman po vjeroispovijesti mogao biti predsjednik demokršćanske stranke”, kazao je Puhovski.

Nema konkretnu ideju tko bi mogao biti najizgledniji budući predsjednik HDZ-a, ali to bi trebala biti osoba s pristojnim imidžem, smatra Puhovski. “Mislim da bi u ovom trenutku najviše šanse imao netko tko ima osoban pristojan imidž, odnosno osobno poštenje. Ali ta osoba ne bi trebala biti previše udaljena od Karamarka, jer je Karamarko u osnovi bio suglasan s većinskim raspoloženjem u HDZ-u. On je morao otići zbog afere i zbog svoje potpune političke nesposobnosti. Karamarko se pokazao čovjekom koji je naprosto u tehničkom smislu politički nesposoban, od verbalnog faktora do strategije”, kazao je Puhovski za Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.