Brkić: Svi smo odgovorni za situaciju u kojoj je HDZ

Vijesti 22. lip 201616:31 > 16:39
Davor Visnjic/PIXSELL

Ostavka Tomislava Karamarka donekle je stišala tenzije u HDZ-u pa je sjednica Predsjedništva, unatoč danima napetoj atmosferi, protekla kao razgovor uz kavu sa sada bivšim šefom.

Iako po nekima komorna atmosfera, relativno kratka sjednica prošla je bez povišenih tonova i svađe, piše Večernji list.  Milijan Brkić, koji do izbora novog predsjednika vodi HDZ, na Predsjedništvu je rekao da se svi moraju suočiti sa svojom savješću i razmisliti jesu li svi zajedno odgovorni za situaciju u kojoj je sada HDZ, prenose Večernjakovi izvori.

Brkić je podsjetio da su Predsjedništvo i Središnji odbor izglasali rušenje Vlade i pokušaj preslaganja većine. Navodno su ostali šutjeli na tu njegovu konstataciju. Brkić i Ivana Maletić otvoreno su tada kritizirali da preslaganje možda i ne uspije i da će to dovesti do novih izbora.

Nova sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća bit će u četvrtak kada vodstvo HDZ-a treba odlučiti hoće li se novi šef birati u roku od 30 dana delegatski na izvanrednom saboru ili će se raspisati izbori po načelu jedan član jedan glas.

Ključna dvojba oko Plenkovića kao idućeg šefa stranke navodno je to što on nema stranačku bazu pa HDZ-ovci strahuju da će ga njegovim izborom doslovno “instalirati” za šefa. Pritom priznaju da Plenkovića i ne poznaju najbolje, a dodatni je teret i to što se u utrku za šefa HDZ-a upustio tek nakon što je Karamarko pao na koljena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.