Brkić želi voditi HDZ do izbora, ali ne bi bio mandatar

Vijesti 23. lip 201607:09 > 07:14
Patrik Macek/PIXSELL

Uoči sjednice Predsjedništva u četvrtak, u HDZ-u se iskristalizirala još jedna opcija: postoji mogućnost da se novi šef HDZ-a ne bira prije parlamentarnih izbora, nego da stranku do izbora vodi Milijan Brkić, ali da druga osoba bude kandidat za mandatara.

Večernji list, naime, javlja da dio šefova županijskih organizacija navodno smatra da se HDZ prije izbora ne bi trebao iscrpljivati u unutarstranačkim borbama koje su neizbježne u izboru novog šefa, nego da bi se trebao posvetiti isključivo pripremi za parlamentarne izbore.

U tom bi slučaju Brkić HDZ vodio na izbore praktički kao šef stranke, budući da je zamjenik, a aktualni predsjednik je dao ostavku, ili bi se to formaliziralo u funkciju vršitelja dužnosti šefa HDZ-a.

No kandidata za mandatara bi se tražilo među drugim istaknutim HDZ-ovcima.

HDZ će danas u 13 sati održati sjednicu Predsjedništva, dok će se u 15 sati sastati Nacionalno vijeće te stranke u središnjici na Trgu žrtava fašizma. Članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a trebali bi odlučiti o načinu i datumu izbora predsjednika stranke nakon što je ostavku podnio Tomislav Karamarko jer nije uspio, kao što je obećao stranci, formirati saborsku većinu nakon rušenja Vlade. Novog predsjednika HDZ može birati glasovanjem po modelu “jedan član – jedan glas” ili na Općem saboru HDZ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.