Mali 'igrači' tajanstveni: S kim će prije i poslije izbora?

Vijesti 26. lip 201618:46 > 18:59
N1

I dok HDZ čekaju izbori za predsjednika pa onda i oni parlamentarni, oporba ima samo jedan cilj - jedne izbore. Taktiku za osvajanje vlasti skrivaju, a u minutama koje slijede donosimo stavove glavnih aktera koji su trenutno u drugom planu, a koji će u rujnu tražiti svoje mjesto pod hrvatskim političkim nebom.

Pomalo i iznenađeni prilikom koja im se pružila za povratak na vlast, oporba jako brzo mora osmisliti izbornu strategiju. Baš kao i HDZ, i oni su u utrci s vremenom. Tvrde: “spremni smo”, ali detalje od javnosti skrivaju.

 “Koalicijski partneri će sjesti za stol i vidjeti što će biti najbolje. Najbolje je da uspijemo zaista pokazati da je ta lijeva koalicija spremna i dalje upravljati državom i da dobijemo priliku da nastavimo tamo gdje smo stali”, optimistična je Anka Mrak-Taritaš, saborska zastupnica HNS-a.

Bandić: Bit će sad ugodnih iznenađenja…

Kao što je nekad najavljivao preslagivanje vlade, Milan Bandić sada najavljuje sebe kao gradonačelnika Hrvatske.

“Bit će sad ugodnih iznenađenja tko će sve poduprijeti aktualnog gradonačelnika Zagreba za premijera, pričekajte malo, strpite se. Ako budu htjeli živjeti kao u Zagrebu, onda će to prihvatiti, ukoliko ne živjet će kako žive, ići će od izbora do izbora”, kaže zagrebački gradonačelik.

Tu su i nekadašnji zastupnici. Hoće li još jednom pokušati domoći se saborskih klupa?

 “Nitko nije vjerovao da će 12 veličanstvenih Mostovih biti kao jedan u ideji da sačuvaju Vladu. (Je li to najava nekog mogućeg angažmana vezano uz Most?). Ne, ne, nemam ja nikakve kontakte”, tajnovita je Jadranka Kosor, bivša premijerka.

Holy: Ne želim se baviti politikom politike radi

“Ove dvije godine su me toliko iscijedile da zbilja u ovom trenutku ja nemam što dati, a ne želim se baviti politikom, politike radi”, odustala je Mirela Holy, bivša saborska zastupnica  bivša SDP-ova ministrica.

No i u ovom sazivu Sabora ima onih koji će teško ponovno vidjeti ukoliko ne koaliraju – pa i s onima koje su do jučer kritizirali.

“Svakako da suradnaj sa svim onim tko želi dobro Hrvatskoj i u sljedećem razdoblju će biti pozitivna. Ja ništa ne vidim sporno u tome ako su kolege iz HDZ-a rekli da je to i Most”, poručuje Ivan Tepeš, potpredsjednik Sabora (HSP AS).

 Nakon kiše dolazi sunce

“U pravu ste kada kažete da politička situacija nikad nije bila tako teška, ali ja bih htjela vjerovati i vjerujem da poslije oblaka dolazi sunce”, kaže Gordana Rusak, nezavisna zastupnica.

Umjesto najmanje 4 godine u sjeni oporbe, vlast bi mogla obasjati SDP i partnere već nakon 6 mjeseci. Pitanje je hoće li uspjeti iskoristiti okolnosti. Naime, politički suparnici im nikada nisu bili slabiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.