Ifo institut o ruskom novcu od HDZ-a: To su gluposti

Vijesti 13. srp 201612:35 > 12:41
YouTube

Dr. Siegfried Schönherr s instituta Ifo iz Münchena, voditelj izrade analize hrvatskog gospodarstva i mjera za unapređenje koji je naručio HDZ, za tportal je prokomentirao informacije o tome da je Ifo plaćen ruskim novcem iz sumnjivih veza Tomislava Karamarka

Tjednik Nacional u novom broju je objavio da je donedavni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pod okriljem instituta poslovne tajne, mimo znanja većine članova stranke, iz nepoznatih razloga dopustio da HDZ primi milijunske donacije ruskog kapitala. Navodno se porijeklo tog kapitala maskiralo putem više zaklada, a potom se tako doniranih 2,6 milijuna kuna iskoristilo za plaćanje njemačkog Ifo instituta.


D
r. Siegfried Schönherr, ekonomist koji je vodio tim za izradu preporuka za spas hrvatskog gospodarstva na pitanje tportala je li Ifo plaćen ruskim novcem odgovara: ‘To su gluposti’, odrješito je odgovorio ekonomist.

Naglasio je da je Ifo imao ugovor sa Zakladom državnog zavjeta: ‘Imali smo ugovor sa Zakladom državnog zavjeta. Za sve ostale informacije možete se obratiti njima.’ Riječ je o HDZ-ovoj zakladi, koja je ustanovljena još devedesetih.

Schönherr na Ifo-u pak radi od 1984. i desetljećima se stručno bavi ekonomskim pitanjima Trećeg svijeta. Više godina živio je u Keniji, bavio se početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća regionalnim planiranjem u Zimbabveu, a glavni fokus njegova znanstvenog rada su ‘ekonomije u transformaciji i zaostale u razvoju’.

Podsjećamo, program instituta Ifo trebao je biti velik adut Tomislava Karamarka u kampanji za prethodne parlamentarne izbore, ali se stranka nikad nije ozbiljno pozabavila predstavljanjem prijedloga njemačkih ekonomista za spas hrvatskog gospodarstva. Zadatak ažuriranja Ifovih preporuka je na sebe preuzela europarlamentarka Ivana Maletić, dok Andrej Plenković ističe da je riječ o ‘jednom vrlo detaljnom programu’, sugerirajući da će s njime ići u kampanju.