Kovač: RH podržava Erdogana, naši građani tamo nisu ugroženi

Vijesti 16. srp 201615:18 > 15:57
N1

Tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač kazao je da je državnim turskim vlastima poručio da Hrvatska ističe važnost poštivanja ustvnopravnog poretka i vladavine prava u Turskoj.

“Nastavljamo voditi brigu o svojim državljanima zajedno s veleposlanstvom i generalnim konzulatom. Naši građani su na sigurnom i nisu ugroženi. Mi smo uspostavili krizni stožer u MVEP-u, koji skrbi o našim držaljanima i koji nas informira o tome što se događa u Turskoj”, ustvrdio je Kovač.

Istakao je da je Turska Hrvatskoj važan partner, strateški partner u NATO-u i važan partner u stabilizaciji jugoistoka Europe.

“Koordinirat ćemo svoje aktivnosti sa svojim partnerima unutar NATO-a i EU”, izjavio je Kovač.

“Dobili smo informaciju od predstavništava u Ankari i Istanbulu da su se brojni državljani RH javili. Objavili smo brojeve telefona na koje mogu tražiti potporu, ali nemamo informaciju da je netko ugrožen ili da je na nesigurnom mjestu”, naveo je također. Izrazio je potporu Recepu Tayyipu Erdoganu i vladi.

“Upravo sam razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova i isto tako mu prenio poruku podrške turskoj vladi i predsjedniku, demokratski izabranim predstavnicima vlasti. Primio sam veleposlanika Turske, bili smo u kontaktu s predstavnicima u Turskoj, a državljanima preporučujem da sačekaju s putovanjem u tu zemlju. Situacija se smiruje i uskoro će u potpunosti biti uspostavljen javni red”, kaže tehnički ministar.

Ustvrdio je i kako za sada “nema informacija o porastu broja migranata koji bi krenuli prema EU”.

“Sada smo fokusirani na smirivanje situacije nakon pokušaja vojnog udara u koji su bili uključeni dijelovi turske vojske, ne cijela vojska”, zaključuje Kovač.

OVDJE PRATITE DOGAĐAJE IZ MINUTE U MINUTU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.