Nije uobičajeno da državnici na odmoru jedu na račun države

Vijesti 19. srp 201618:25 > 18:36
Davor Puklavec/PIXSELL

Gošća Dnevnika u 18 bila je nekadašnja šefica protokola u Uredu predsjednika Republike Hrvatske Milada Privora.

Je li uobičajeno da ne samo državni čelnici nego i njihove obitelji na odmoru jedu i piju na državni račun? Kako je riješeno u drugim državama? 

Nije uobičajeno da jedu i piju na odmoru, ovisi kako se rezidencija koristi, privatno ili službeno. Ako je službeno, onda supruga i ne ide s dužnosnikom, ako se ide privatno, onda snosi osoba koja ide s dužnosnikom, ali prema pravilniku, koji određuje tko će biti u rezidenciji.

Tko odlučuje odakle će se naručivati hrana i je li bolje povesti kuhara iz ureda?

Protokol ne priprema privatne posjete svojih dužnosnika, to se uglavnom radi putem kabineta, a na terenu putem osiguranja i šefa osiguranja. Ja iz iskustva mogu reći da su sve rezidencije hladni pogon, one nemaju službu kuhinje i konobara, to se može ili povesti iz Zagreba i ti ljudi imaju dnevnice, treba se procijeniti što je jeftinije.

Kako je to bilo za vrijeme vaše službe?

Ja sam bila šefica protokola predsjednika, koji je privatno koristio rezidenciju i prema dogovoru, tamo su bile i supruga i kćeri, koje su kuhale, a bila je i kuharica i konobar, koji je sve to skupa upogonio. Taj dio boravka kuhara i konobara snosi služba kojoj pripadaju te osobe. Što se tiče osiguranja, njihov smještaj snosi MUP. Službena ugošćavanja idu iz reprezentacije službenika koji je pozvao osobe da borave u toj rezidenciji. 

Je li zbog osiguranja povoljnije da državnici koriste državne rezidencije?

Što se tiče osiguranja, to financijski nije povezano. Financijski troškove osiguranja snosi MUP. Ovi su troškovi pretjerani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.