Rodilje: Medicinsko osoblje na porodima vrijeđa nas i psuje

Vijesti 03. pro 201412:52 > 12:58
Facebook Udruge RODA

"Na svom prvom i jedinom porodu u KBC Osijek doživjela sam od sestara i osoblja tretman kakav ni životinji ni zvijeri ne bi nitko smio priuštiti. Sestre u rađaonici su me nazivale kravom, nemajkom, glupačom i stokom. Vrištale su kako smrdimo", ovo je samo jedna u nizu priča žena koje su odlučile prekinuti šutnju o zlostavljanju na porodu.

Udruga RODA (Roditelji u akciji) provodi 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, a sloganom #PrekinimoSutnju pozvali su žene da podijele svoje loše iskustvo poroda, kao dio procesa izlječenja od traume i kao čin bunta protiv tradicionalno ukorijenjenog stava da se o iskustvu poroda ne priča i da je jedino važno da je porod rezultirao zdravim djetetom.

Žene iz cijele Hrvatske javljaju svoja iskustva, a mnoge od njih doživjele su da ih se psihički i fizički zlostavlja te su ponižavane zbog čega se neke i ne odlučuju imati drugo dijete.

“Toliko su naviknuti na takav vid ponašanja da ne mogu shvatiti da to nije prihvatljivo ponašanje. S druge strane žene ne podižu tužbe jer je to jako teško. Isto tako obitelji su u financijski nepovoljnoj poziciji, mnogi nemaju novaca jer puno žena ostane bez posla nakon poroda. Sustav je napravljen tako da im nije nimalo lako”, rekla je potpredsjednica Udruge RODA Daniela Drandić za Index.hr.


Dodala je i kako su poražavajuće brojke Ujedinjenih nacija o broju maternalnih smrti. Izvještaj UN-a sa statistikom o maternalnoj smrti nije se dodaje, pokazao dobrim za Hrvatsku koja nije na zavidnom mjestu. Hrvatska ima 13 maternalnih smrti na 100.000 žena, a usporedbe radi susjedna BiH 8 kao i Slovenija, Srbija 16 te najlošija Rumunjska 33.

“Ako gledamo zemlje EU mi smo među najlošijima. Vidljivo je da naše porodničarske prakse nisu na zavidnoj razini. Sram nas je kad odemo van istočne Europe i govorimo kako je kod nas. Nasilje na porodu je toliko postalo normalno da ljudi unutar sustava ništa ne govori. Vrijeme je da stanemo na kraj tome. Imamo pravo na puno bolje i zato smo pozvali žene da nam se jave i odaziv je velik”, rekla je Drandić.

Iskustva žena iz različitih rodilišta diljem zemlje i odnosu medicinskog osoblja prema rodiljama možete pregledati na društvenim mrežama uz #PrekinimoSutnju.