Branitelji prosvjednicima: 'Četnici! Marš iz Hrvatske!'

Vijesti 04. kol 201618:23 > 18:32
N1

Kao i ranijih godina pred obljetnicu Oluje u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića udruge su željele održati prosvjed protiv veličanja ratne pobjede, no to je zabranio MUP. Ipak, došli su na Trg kako bi održali mirnu protestnu akciju, no stigli su i branitelji pa je morala intervenirati policija.

Zbog zabrane održavanja antiratnoga protesta, organizacije Centar za žene žrtve rata – Rosa (Zagreb), Žene u crnom (Beograd), Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum (Zagreb), Slobodarski aktivisti (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb) održali su mirnu protestnu akciju s početkom u 18 sati.

Smatraju da je odluka MUP-a koju je donio o zabrani mirnog okupljanja pod nazivom “Antiratni protest povodom slavljenja ratne pobjede” “kulminacija već poznate prakse policije da onemogući javna okupljanja politički nepodobnih”.

U priopćenju Centar ističe da “obrazloženje rješenja koje se temelji na argumentu sigurnosti ne može biti opravdano jer bi to značilo da policija ne može osigurati unaprijed najavljeno javno okupljanje građanstva”. Zato, navodi se, “možemo konstatirati da državna vlast ne funkcionira, odnosno da je vlast u rukama nasilnih grupacija koje odlučuju o podobnosti javnih okupljanja”.

Iz MUP-a su udrugama poručili da nisu u stanju osigurati prosvjed koji bi, kako su naveli, bio štetan za javni red i mir, javila je naša reporterka Mirela Bačić.

  Dvadesetak prosvjednika iz udruga došlo je na Trg, kako bi mirno, bez ikakvog govora, izrazilo svoju prosvjedu notu zbog neodržavanja najavljenog prosvjeda. No, to su načule neke braniteljske udruge, čijih je stotinjak članova došlo na središnji zagrebački trg kako bi, očito, spriječili održavanje protesne akcije.

Okupljeni branitelji prosvjednicima su uzvikivali: “Četnici!”, “Marš iz Hrvatske!”, “Zašto smo se mi borili?”.

Situacija je jedno vrijeme bila jako napeta, bilo je pokušaja fizičkog napada, pa je kordon policije morao čuvati prosvjednike.

U zagrebačkoj policiji za N1 su rekli da je prosvjed prošao mirno te da nitko nije ozlijeđen.

Međutim, Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata – Rosa potvrdila nam je da su najmanje tri osobe ozlijeđene tijekom prosvjeda na Trgu.

“Dali smo izjavu u policiji o zadobivenim ozljedama i mogućim počiniteljima”, kaže Pamuković, ističući da je cijelo vrijeme situacija bila napeta i da su se pribojavali da će branitelji probiti policijski kordon i napasti prosvjednike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.