Zadarska policija Bujancu: Ne treba nam pomoć oko Barešića

Vijesti 08. kol 201616:03 > 16:08
Filip Brala/PIXSELL

Velimir Bujanec raspisao je nagradu za informaciju o "gadovima" koji su nanijeli crvenu boju na spomenik Miri Barešiću. Ispod raspisane nagrade javili su se brojni njegovi fanovi koji prijete na najrazličitije načine, ali i oni koji "priznaju" da su oni "dovršili" spomenik nanošenjem krvi na njegovu ruku.

“Banditi se kriju iza tzv. Antifa – Šibenik, ali nas zanimaju konkretna imena… Oni koji su se usudili počiniti ovakav zločin i oskrvnuli spomenik hrvatskom heroju u Dragama, moraju znati da su time uvrijedili ne samo rodbinu i prijatelje, već i sve hrvatske dragovoljce i cijeli hrvatski narod. Nagradu za imena bandita ponudili su naši iseljenici iz Kanade i biti će isplaćena kao doprinos akciji institucija za koje očekujemo da će odraditi svoj posao”, naveo je Bujanec na Facebooku.

Upitali smo Žodana Elisa, glasnogovornika Policijske uprave Zadar, kako policija gleda na ovu “asistenciju” kontroverznog Bujanca, koji navodno nudi 20 tisuća kuna, baš koliko je policija pod ravnanjem Vlahe Orepića nudila za informaciju o svastici na Poljudu.

“Što se tiče raspisivanja nagrade, policija neovisno o tome provodi kriminalističko istraživanje i ovakva nam pomoć nije potrebna. No, nije zabranjeno ili sporno da netko raspisuje ovakve nagrade ukoliko to nije u suprotnosti s nekim drugim zakonima”, navodi on. Što se policije tiče, nastavlja, ona radi posao i “ta priča s policijskom istragom nema nikakve veze”.

Pitali smo zatim jesu li prijetnje pod tim Facebook statusom u suprotnosti s drugim hrvatskim zakonima.

“Onaj kome se prijeti i onaj koji smatra da je oštećen, trebao bi doći u policiju prijaviti takav događaj da bi policija mogla intervenirati. Mi po službenoj dužnosti interveniramo samo kod osoba koje su po zakonu označene kao štićene osobe i prijetnje prema njima su kaznena djela koja se gone po službenoj dužnosti, pa u tom slučaju policija i državno odvjetništvo i druga tijela progona djeluju samostalno. Za ostale vrijedi prijava policiji i nakon toga policija postupa kao i kod svake druge prijave, bez obzira o kojoj se osobi radi”, odgovorio je.

Screenshot

Policija je, navodi također, napravila očevid, odmah nakon dojave, a čišćenje spomenika je u nadležnosti lokalne samouprave i komunalnih službi.

Podsjetimo, Miro Barešić je bio dio opskurne terorističke skupine koju je utemeljio Maks Luburić, upravitelj ustaškog logora Jasenovac. Jedan je od egzekutora i mučitelja Vladimira Rolovića, jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj. U Hrvatsku se vratio početkom rata devedesetih i među prvima poginuo, u nerazjašnjenim okolnostima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.