Ženska kvota: HDZ bi mogao platiti 450.000 kuna kazne

Vijesti 23. kol 201613:20 > 13:22
N1

Prema Zakonu DIP je dužan provjeriti sve liste te o poštivanju ženske kvote izvijestiti pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova i DORH koji onda može podnijeti prekršajne prijave protiv stranaka.

“Državno odvjetništvo Republike Hrvatske će, kada zaprimi podatke Državnog izbornog povjerenstva (DIP), o svojem daljnjem postupanju pravovremeno izvijestiti javnost”, odgovor je DORH-a na upit Indexa hoće li se kažnjavati političke stranke koje nisu ispunile zakonsku obvezu prema kojoj bi na kandidacijskim listama za Sabor moralo biti najmanje 40 posto pripadnika svakog spola.

DORH početkom godine odbio prijavljivati stranke

Naime, još početkom ove godine DORH je na svojim službenim stranicama obavijestio da neće nadležnim državnim odvjetništvima dostavljati obavijest Državnog izbornog povjerenstva (DIP) o neispunjavanju zakonom propisane kvote o najmanje 40 posto žena na izbornim listama. U odvjetništvu su tada tvrdili da ne postoji uporište za pokretanje postupaka jer je Ustavni sud odlukom iz 2015. ukinuo sankciju za nepoštivanje uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca.

No, odmah nakon priopćenja DORH-a uslijedila je reakcija Ustavnog suda koji je od DORH-a zatražio da povuče sporni zaključak kao i da postupi u skladu sa zakonom i prekršajnom prijavom DIP-a.

Ustavni sud: DORH izveo pogrešne zaključke

“DORH se upustio u vlastito tumačenje tih zakonskih odredaba, kao i članka Zakona o ravnopravnosti spolova, izvevši iz njih pogrešne zaključke”, glasio je stav Ustavnog suda.

Prema Zakonu DIP je dužan provjeriti sve liste te o poštivanju ženske kvote izvijestiti pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova i DORH koji onda može podnijeti prekršajne prijave protiv stranaka. Kazna po listi iznosi 50 tisuća kuna, pa bi tako primjerice HDZ za svojih 9 lista koje nisu poštovale kvotu mogao platiti kaznu od 450 tisuća kuna, a SDP za svojih šest 300 tisuća kuna.

HDZ- u i SDP-u kazne, Pametno i Most poštivali kvotu

Most nezavisnih lista na svojim listama u svih 11 izbornih jedinica ima čak 66 žena. Zanimljivo, po šest u svakoj izbornoj jedinici. Dvije se u i vodeće na svojim listama: Jasna Matulić u VI. i Ines Strenja Linić u VIII. Na prošlim izborima Most je imao 67 žena na svojim listama. Sa šest žena i osam muškaraca u svakoj izbornoj jedinici Most je ispunio zakonsku normu.

Najviše žena ima na listama stranke Pametno, čak 71. Osim toga, Pametno ima i tri nositeljice lista: Marijanu Puljak u X., Ninu Antičić u VII. i Nataliju Rajčić u IX.