Plenković: "Priča sa špijunom isfabricirana da diže tenzije"

Vijesti 05. ruj 201614:51 > 14:51
N1

Predsjednik i kandidat za premijera HDZ-a Andrej Plenković je u ponedjeljak rekao da mu je drago biti u Čakovcu, u središtu Međimurske županije, zajedno s kandidatima HDZ-a u III. izbornoj jedinici.

“Ovo je kraj poduzetnog duha i ljudi koji se mogu identificirati s HDZ-om prema programu, ali i pristupu kulture komunikacije. Drago mi je što je na ovoj listi i šest kolegica, imamo i nekoliko zastupnika, gradonačelnike, načelnike, glasnogovornicu. Siguran sam da ćemo u nedjelju ostvariti još kvalitetniji rezultat nego prošle godine”, uvjeren je Plenković.

“Bitno je naglasiti stvaranje malog i srednjeg poduzetništva, i dobro je da smo pojačali kombinirano korištenje sredstava iz EU fondova i Europskog fonda za strateška ulaganja. Na taj način, uz reformu uprave i poreznog sustava, pridonosimo rastu BDP-a”, kaže Plenković.

“Do sutra objavljujemo troškove kampanje, uskoro i popis donatora – ima ih dosta”

Rekao je da je izvješće o troškovima HDZ-a tijekom predizborne kampanje izneseno Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), “naši troškovi su bili oko 2,9 milijuna, na poseban račun koji je otvoren radi kampanje 2,6 milijuna, i ostatak je pokriven sredstvima stranke.” Izvješće će biti na stranicama stranke večeras ili sutra, najavio je.

Kaže i da će objaviti i popis donatora. “Ne bih nikoga posebno izdvajao, ima ih dosta”, kazao je predsjednik HDZ-a.

Što se tiče plaća, upoznat sam s time da su relativno niske, kaže Plenković na novinarsko pitanje o problemu upravo lokalnih stanovnika u Čakovcu i okolici. “To nije dobro i jedna od mjera koju želimo poduzeti kao Vlada jest da se s 2600 na 3750 kuna poveća neoporezivi dio dohotka.”

Kada je riječ o Murskom Središću, svjestan sam radova i neugodnosti za stanovnike, i kada se riješi pitanje zaobilaznice mosta, uvjeren sam da će to poboljšati povezanost i kvalitetu života, kazao je Plenković na pitanje o aktualnim radovima u M. Središću, a koji ‘zadaju glavobolje’ stanovnicima.

“HDZ-u je teško ispuniti žensku kvotu na listama zbog strukture stranke”

Komentirao je i tzv. žensku kvotu, koju HDZ ni na ovim izborima nije ispunio.

“U odnosu na prošlogodišnje izbore, imamo više žena na listama, i dvije kolegice koje nose liste. Baš ovdje u trećoj jedinici imamo 6 žena na listama, i na drugim… Maksimalno sam nastojao da ispoštujemo kvotu, a za sada s obzirom na sve prijedloge iz županijskih središta nažalost nije bilo moguće, i to je objektivno, s obzirom na strukturu stranke, teško.”

Ministri aktualne Vlade rade savjesno svoj posao, i prave jasnu razliku od redovitog posla i predizborne kampanje, rekao je.

Upitan je o slučaju uhićenja 57-godišnjeg Čede Čolovića iz Drniša.

“HDZ je stranka koja jasno vodi interesa o zaštiti hrvatskih državljana i branitelja, a cijela priča zadnjih nekoliko dana je isfabricirana i puštena je u medije kako bi dodatno kreirala ozračje podizanja tenzija.”

Moja je politika odgovorna, bit će stabilna, racionalna i neće biti bezobzirna prema drugim narodima, dodao je. “Bit će usmjerena na to da RH riješi sva pitanja iz vremena velikorspske agresije na naš teritorij, i upravo zahvaljujući Vladi HDZ-a, za razliku od one Kukuriku koalicije, zalagalo se za jasne kriterije u Poglavlju 23”, kaže Plenković i dodaje da će se provoditi odgovorna i jasna politika.

“Otvoreni za sve koji su nam bliski programom…”

Upitan je i o Boži Petrovu. “Kad je riječ o drugim strankama, o tome ćemo razgovarati nakon izbora, otvoren sam za suradnju s drugim strankama koje su nam bliske programski i svjetonazorski”, zaključio je pressicu šef HDZ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.